Germania. Adolescent, suspectat că plănuia un atac terorist, a fost arestat în gara din Hanovra

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Germania. Adolescent, suspectat că plănuia un atac terorist, a fost arestat în gara din Hanovra
Germania. Adolescent, suspectat că plănuia un atac terorist, a fost arestat în gara din Hanovra

Un adolescent, suspectat că ar fi planificat un atac terorist islamist, a fost arestat în vestul Germaniei, a anunţat joi un purtător de cuvânt al tribunalului din Dusseldorf. Adolescentul a fost reţinut, sâmbătă, în gara principală din Hanovra.

Poliţiştii au percheziţionat, ajutorul câinilor, trenul în care se afla adolescentul, dar nu s-au găsit explozivi, scrie Agerpres. Băiatul ar fi primit ajutor din partea altor persoane pentru a pune la cale atacul terorist.

Adolescentul arestat le-ar fi telefonat părinţilor spunându-le „o serie de lucruri”, a declarat purtătorul de cuvânt al instanţei din Kerpen. Originar din oraşul Kerpen de lângă Köln, băiatul se află în prezent într-un centru de detenţie pentru minori din Wuppertal.

Potrivit parchetului, cazul se remarcă prin declaraţii auto incriminatoare ale adolescentului. În timpul interogatoriului, el a spus că a obţinut obiecte pentru a construi un dispozitiv exploziv. Până acum nu a fost găsit un astfel de dispozitiv. Tânărul de 17 ani a negat iniţial că intenţiona să comită un atac islamist, potrivit autorităţilor, relatează aachener-zeitung.de.

 

Ministrul de interne al Renania de Nord-Westfalia: Nu există niciun pericol concret

 

„În concluzie, conform unei evaluări reciproce, în prezent nu există niciun pericol concret”, a declarat ministrul de interne al Renania de Nord-Westfalia, Herbert Reul, în Comisia de Interne a parlamentului statului Düsseldorf. Cu toate acestea, există indicii că tânărul s-a radicalizat încă de la începutul anului 2020. Adolescentul se izolase de mediul său social obișnuit.

Polițiștii, care l-au arestat, primise informații că adolescentul se pregătea să comită un asasinat.  Cu toate acestea, explozivi nu au fost găsiți.

Ministrul Herbert Reul a mai spus că polițiștii din Köln au fost informat de mesaje SMS alarmante, trimise chiar de adolescent.  Într-un mesaj, el a susținut că este reținut de islamiști în Hanovra. În alt mesaj  a scris că acum se află cu niște islamiști la gara principală din Hanovra și va urca într-un tren spre Köln. „A existat și un alt conținut extrem de îngrijorător într-un mesaj text”, a mai spus Reul.

Alți trei infractori, căutați în Germania pentru tâlhărie și tentativă de omor, au fost prinși în România.

 

Trei români, căutați în Germania pentru tâlhărie și tentativă de omor, prinși în țară

 

Trei cetăţeni români urmăriţi internaţional pentru tâlhărie şi tentativă la omor, fapte ce ar fi fost comise în Germania, au fost depistaţi şi reţinuţi în urma investigaţiilor derulate de poliţiştii români şi a cooperării poliţieneşti internaţionale. 

"La data de 26 ianuarie 2022, autorităţile germane au iniţiat o operaţiune, prin intermediul ENFAST (European Network for Fugitive Active Search Teams), având ca obiectiv localizarea şi reţinerea a trei cetăţeni români, faţă de care au fost emise mandate europene de arestare, pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie şi tentativă la omor", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Persoanele urmărite sunt bănuite că, la data de 19 decembrie 2021, ora 1,45, aflându-se în oraşul german Augsburg, în urma unei înţelegeri prealabile, ar fi pătruns în locuinţa victimelor, soţ şi soţie, în vârstă de 83, respectiv 71 de ani, şi le-ar fi lovit în zona capului, producându-le leziuni grave, care le-ar fi pus viaţa în pericol. Ulterior comiterii faptei, cei trei ar fi părăsit Germania, cu scopul de a nu fi depistaţi.

Investigaţiile derulate de către Serviciul Urmăriri din cadrul IGPR - Direcţia de Investigaţii Criminale, cu sprijinul structurilor teritoriale de urmăriri din cadrul serviciilor de investigaţii criminale din Dolj şi Maramureş, precum şi al poliţiştilor din Germania, au condus la depistarea şi reţinerea celor trei bărbaţi, doi dintre ei, de 37 şi 32 de ani, fiind depistaţi în România, în judeţele Dolj, localitatea Filiaşi şi Maramureş, localitatea Baia Mare, pe 1, respectiv 2 februarie.

În prezent, faţă de cei doi bărbaţi, depistaţi în România, se desfăşoară activităţi procedurale, în vederea predării către autorităţile germane. Cel de-al treilea a revenit în Germania, unde a fost capturat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel