Eurostat: România are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană la mâncare și servicii

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Ultimele date Eurostat arată că România continuă să fie una dintre cele mai ieftine țări din Uniunea Europeană. Aici nu sunt incluse numai alimentele, ci și serviciile, acolo unde România practică prețuri foarte mici. 

Preţurile bunurilor şi serviciilor au variaţii semnificative la nivelul UE, cele mai scumpe ţări fiind Danemarca şi Irlanda, ambele cu 40% peste media europeană, iar cele mai mici niveluri fiind în România şi Bulgaria, cu 44% sub medie, arată datele Eurostat.

Indicele preţurilor din România se află la un nivel apropiat de cel din Polonia, aflată la 40% sub media UE, şi din Serbia, ţară non-UE în care preţurile se află tot la 40% sub media Uniunii.

Cele mai scumpe țări din Uniunea Europeană

 

La polul opus se află Luxemburg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%), unde bunurile şi serviciile au preţuri mult peste media europeană.

Cele mai mari diferenţe au fost observate la hoteluri şi restaurante, unde preţurile din ţările scumpe sunt de peste 3 ori mai mari decât în ţările ieftine. Astfel, preţurile variază de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% din medie în România şi 62% în Ungaria, la 155% în Danemarca şi 137% în Suedia.

Pe locul doi în topul diferenţelor se află alcoolul şi ţigările, cele mai ieftine fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) şi Ungaria (79%), iar cele mai scumpe în Irlanda (205%), Finlanda (173%), Suedia (136%) şi Danemarca şi Franţa (134%). Diferenţele mari la preţurile acestor produse vin de obicei din nivelul diferit de taxe aplicat de la ţară la ţară.

Cea mai ieftină mâncare și băuturi sunt în România

 

Cea mai ieftină mâncare şi băuturi non-alcoolice se găsesc în România, unde preţurile sunt la 69% din media UE, urmată de Polonia (72%). În schimb, cele mai scumpe produse de acest tip sunt în Luxemburg (125% faţă de medie), Danemarca (120%) şi Irlanda (119%).

În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, preţurile nu diferă prea mult de la o ţară la alta, variind de la 76% din media UE în Bulgaria la 134% în Danemarca.

Salariul minim european 

 

Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns recent la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure "un nivel de trai decent", transmite AFP, cu precizarea că suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările.

Textul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime. În aceste cazuri, se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de stabilire a salariului minim şi se va facilita creşterea acestuia.

Cele şase state din UE unde nu există salarii minime - Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia - nu sunt obligate să introducă această prevedere legală; nivelurile veniturilor sunt deja determinate prin negocierile colective.

Suedia şi Danemarca au avertizat însă marţi că se vor opune textului. Acesta va putea fi totuşi adoptat cu majoritate calificată, la următoarea reuniune a Consiliului UE.

Cele 21 de state vizate trebuie să evalueze, cu ajutorul unui coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, dacă salariul minim legal existent este suficient pentru un nivel de trai decent. Se va ţine seama de condiţiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Parlamentului European.

Guvernele vor aplica valorile de referință

 

Conform acordului, guvernele pot aplica şi valori de referinţă, cum ar fi procentajele din salariul mediu brut.

Co-raportoarea social-democrată olandeză Agnes Jongerius a declarat că viitoarea reglementare va reduce inegalităţile salariale şi va face presiuni pentru ca lucrătorii cel mai prost plătiţi din Europa să beneficieze de salarii mai mari.

Acordul are la bază o propunere prezentată de Comisia Europeană în 2020, în vederea combaterii dumpingului social şi a încurajării unei convergenţe a salariilor către nivelul superior.

Negocierea colectivă urmează să aibă un rol mai important. Statele unde convenţiile colective protejează mai puţin de 80% din forţa de muncă vor fi obligate să stabilească planuri de acţiune pentru creşterea treptată a acestui procentaj şi pentru implicarea sporită a partenerilor sociali în revizuirea periodică a salariului minim.

În Uniunea Europeană există dezacorduri istorice între statele membre asupra salariului minim, din cauza sistemelor naţionale diferite de stabilire a remuneraţiilor, arată AFP. Salariile minime se încadrau în 2021 între 332 de euro în Bulgaria şi 2202 euro în Luxemburg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel