Europa se confruntă cu valul 5 Covid, al nevaccinaţilor: „Am putea vedea încă jumătate de milion de morţi”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Europa se confruntă cu valul nevaccinaţilor, aşa cum a fost numit. 80% din cazurile care ajung la terapie intensivă sunt din rândul celor neimunizaţi. Experţii recomandă doza trei, în caz contrar valul îmbolnăvirilor ar putea creşte din nou alarmant.

„Dacă rămânem pe aceaşi traiectorie am putea vedea încă jumătate de milion de morţi de COVID-19 în Europa şi Asia Centrală până la 1 februarie anul viitor”, susține Hans Kluge, director regional OMS Europa.

În aceste zone, în ultima săptămână numărul infecţiilor a crescut cu 55%, iar cel al spitalizărilor s-a dublat. Situaţia cea mai gravă se înregistrează în Balcani şi Ţările Baltice, dar şi în Belgia sau Marea Britanie, relatează Observator. Doar 8 ţări din cele 53 situate în cele două regiuni au depăşit pragul de imunizare de 70%.

„Fără vaccinuri nu putem pune capăt pandemiei. Dar doar cu vaccinuri nu vom învinge. Vaccinurile nu înlocuiesc nevoia de măsuri în sectorul social şi al sănătăţii publice, le complementează”, susține Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS.

Un prim val de măsuri afectează deja România. Bulgaria a adăugat ţara noastră în zona roşie şi solicită test PCR negativ tuturor cetăţenilor, chiar dacă sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Poate fi şi un răspuns la aşa-zisele vaccinări la chiuvetă, unde imunizarea e doar pe hârtie. De aceea şi Grecia va verifica dozele cetăţenilor eleni primite în Bulgaria şi România.

 

Autorităţile din toată Europa îndeamnă în continuare populaţia să se vaccineze

 

Date din Italia din ultima lună arată că nici o persoană între 12-59 de ani imunizată complet nu a ajuns la terapie intensivă, iar cei nevaccinaţi au de şase ori mai multe şanse să se infecteze. Un semnal de alarmă a fost tras şi în Germania, unde în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 37 de mii de infecţii, un record absolut. Peste 65% din populaţie e vaccinată complet, însă doar 2 milioane au doza trei.

„Încă o dată, mă simt nevoit să fac acelaşi apel: Vă rog, vaccinaţi-vă acum!”, a spus Lothar Wieler, preşedinte agenţie boli infecţioase Germania.

„Vreau să se înţeleagă foarte clar, rata vaccinărilor cu a treia doză este foarte mică”, a precizat Jens Spahn, ministrul Sănătății din Germania.

 

Vaccinul nu este singura armă în faţa COVID

 

Marea Britanie a devenit prima ţară care a autorizat pastila Molnupiravir, dezvoltată de grupul Merck. Medicamentul s-a dovedit eficient în cazul persoanelor afectate de o formă uşoară sau moderată a bolii, care prezintă cel puţin un factor de risc.

Şi Pfizer a anunţat azi testarea cu succes a unui nou medicament. Paxlovid ar reduce cu 89% riscul spitalizării sau decesului atunci când este administrat la maxim trei zile de la apariţia simptomelor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel