Elveția. Români, beneficiari ai unui „experiment social“, riscă să ajungă în stradă în plină iarnă: „Casa mea, viața mea. Ar fi un dezastru!“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Fostele persoane fără adăpost și studenții care locuiesc în Montolieu, din iunie, vor trebui să plece la sfârșitul lunii februarie. În ultimele șase luni, clădirea a găzduit un experiment fără precedent. Printre cei care riscă să rămână în stradă sunt și mai mulți români.

Aproximativ șapte persoane, care locuiesc pe Chemin Isabelle-de-Montolieu 90-92, în Lausanne, sunt îngrijorate în privința locuinței lor. Persoane fără adăpost și studenți ai Asociației tinerilor în formare (ALJF) locuiesc acolo de la jumătatea lunii iunie, după ce au fost evacuați de pe rue du Simplon (unde această coabitare unică funcționa din noiembrie 2019) din cauza lucrărilor la noua gară.

Contractul de împrumut dintre Caisse de pension de l'Etat de Vaud (CPEV), proprietarul clădirilor Montolieu, și municipalitate se va încheia în februarie 2022, ceea ce îi face pe locatari să se teamă că vor fi nevoiți să depindă de locuințele de urgență. O interpelare urgentă a fost înaintată Consiliului Comunal.

 

Nicolae: "Ar fi un dezastru să trebuiască să ne întoarcem înapoi pe stradă"

 

Locuitorii din Montolieu încep iarna cu neliniștea că vor trebui să părăsească locuința, pe care au avut-o asigurată, timp de șase luni, de la sfârșitul sezonului. Clădirile celor 50 de garsoniere și 6 apartamente pe care le împărțeau foștii oameni fără adăpost din cadrul Mișcării Populare Simplon și ALJF urmează să fie demolate și reconstruite.

"Acest lucru înseamnă sfârșitul acestui experiment neobișnuit de amestecare socială", afirmă Bruno Cortesão, purtător de cuvânt al mișcării și pivot al locului. "Și probabila revenire a zeci de oameni în categoria persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, după doi ani", adaugă Sofian Matile, asistent social la asociația Sleep-In, care gestionează spațiile de cazare în baza unui acord cu municipalitatea.

"Casa mea, viața mea"


Este imposibil pentru Nicolae să se întoarcă în stradă. "Cozile de la cazarea de urgență seara, dificultățile de a gestiona școlarizarea copiilor dimineața, când suntem nevoiți să plecăm, sau imposibilitatea de a avea parte de condiții igienă, hrană și odihnă înainte de ora 20.00, după o zi de muncă pe șantiere. Nici măcar nu-mi pot imagina", spune muncitorul român.

Soția sa, pe de altă parte, beneficiază de cursurile de limba franceză, organizate local. Cuplul de români are doi copii adolescenți aflați în plină tranziție educațională: "Faptul de a avea o casă, de a deveni independenți, ne-a redat puterea asupra vieții noastre. Ar fi un dezastru să trebuiască să ne întoarcem înapoi în stradă", plânge Nicolae în apartamentul lor de la parterul din Montolieu, cu pereții zugrăviți chiar de familie.

Româncă și ea, Francesca se află în Elveția din 2017, pentru studii. Proaspăt absolventă a Școlii Cantonale de Artă din Lausanne, ea laudă acest "loc de viață colectivă și de ajutor reciproc, care oferă un cadru sigur multor persoane izolate, printre care mă număr și eu, care nu am familie aici".

Daniel, student la Haute Ecole de Musique, nu are nicio problemă în a-și exersa notele de flaut la Montolieu. "Toată lumea are propriul spațiu, iar noi împărtășim cunoștințe și abilități. În această lună, voi da lecții de canto vecinilor mei pentru a pregăti concertul nostru de Crăciun",  spune rezidentul ALJF, citat de Le Courrier.

[citeste si]

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel