Proces în premieră în Elveția: Românul care a aruncat în aer un bancomat și a furat peste 126.000 de franci, pedeapsă exemplară

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Român judecat în Elveția, după ce a aruncat în aer un bancomat și a fugit cu peste 126.000 de franci elvețieni.  Tribunalul penal federal l-a condamnat miercuri la 74 de luni de închisoare pe autorul unui atac cu explozibil asupra unui bancomat din Sevelen (SG) în decembrie 2019. Procesul a fost o premieră în Elveția.

Bancomat aruncat în aer: peste șase ani de închisoare pentru autorul, de origine română. Procesul în fața Tribunalului Penal Federal a fost o premieră în Elveția, relatează swissinfo.ch

Instanța l-a găsit pe inculpat, un român în vârstă de 30 de ani, vinovat de punerea în pericol prin folosirea intenționată de explozibili sau gaze toxice, furt calificat și daune materiale calificate. Cele 552 de zile deja executate vor fi deduse din pedeapsă. La finalul detenției, bărbatul va fi expulzat din Elveția pentru zece ani.

În rechizitoriul său, Parchetul Federal (MPC) a subliniat că inculpatul a acceptat faptul că oamenii ar putea fi răniți. Bancomatul era amplasat pe fațada unei clădiri rezidențiale și comerciale cu mai multe etaje. Bărbatul a aruncat în aer bancomatul și a furat 126.600 de franci. Pagubele materiale s-au ridicat la 100.000 de franci.

Proces în premieră în Elveția. Român condamnat

 

Poliția l-a identificat pe român cu ajutorul unei urme ADN pe o rangă. La 19 iunie 2020, MPC a emis un mandat de arestare internațional. În aceeași zi, bărbatul a fost arestat în Dornbirn, Austria, și în cele din urmă extrădat în Elveția.

Numărul de proceduri pentru atacuri la bancomate cu explozibili este în creștere de doi ani, potrivit MPC. Mai mulți factori pot explica acest fenomen, a explicat Florian Näf, purtător de cuvânt al Oficiului Federal de Poliție (Fedpol).

"Una dintre cauze este dimensiunea redusă a Elveției. Acest lucru înseamnă că bandele intră repede în Elveția și ies repede din nou. Un alt factor este acoperirea densă a bancomatelor. Chiar și zonele îndepărtate sunt acoperite, ceea ce poate avea un efect atractiv", a explicat el pentru RTS și televiziunea germană SRF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel