Arafat, despre relaxarea restricțiilor: Să respectăm măsurile, care ne protejează sănătatea ca să depășim această pandemie

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful DSU Raed Arafat spune că, sub amenințarea variantei Omicron, a treia doză trebuie făcută la 6 după vaccinarea completă. Acesta susțiine că vaccinurile funcționează și în cazul variantei Omicron și oferă protecție.

”S-a studiat și s-a spus că ar fi bine ca boosterul să fie făcut la 8 luni, iar acum se spune la 6 luni având în vederea răspândirii variantei Omicron”, a decalat, la Digi24, Raed Arafat.

Întrebat de ce s-au relaxat măsurile când valul 5 este la ușă, Arafat spune că nu este vorba despre măsuri de relaxare, deoarece principalele măsuri: masca pe interior și în locurile aglomerate, vaccinarea și certificatul verde rămân.

”Tot ceea ce cerem e să respectăm aceste măsuri simple care ne protejează sănătatea ca să putem să depășim această pandemie”, mai spune șeful DSU. Șeful DSU îi mai sfătuiește pe români să nu participe la petreceri cu un număr mare de oameni, nici în propria locuință, și să respecte măsurile.

„Noi nu avem această abordare. Știu că Germania, Marea Britanie, Țările de Jos și țările nordice au astfel de abordări și posibilitatea să aplice astfel de reguli. Noi le recomandăm oamenilor și le spunem clar că și în locuințele proprii trebuie să respecte regulile, iar dacă au de gând să facă chefuri în apartament, să limiteze numărul oamenilor și să se asigure că cei care vin, totuși, sunt testați, sunt trecuți prin boală sau vaccinați.

Chiar în casa ta, dacă vin mai mulți, asigură-te că oamenii pe care îi inviți nu te pun în pericol și nu-i pun nici pe alții. Trebuie să te asiguri să nu fie îmbulzeală, să nu fie aglomerat, să nu fie foarte mulți din diferite case, din diferite gospodării, pentru că riscul de a aduce infecția și de a o transmite e foarte mare. Înțelepciunea trebuie să fie înainte de orice (…). Chiar dacă situația e neplăcută, chiar dacă nu este cum ne-o dorim, să acceptăm că poate, cu niște limite, la sfârșitul anului viitor vom ajunge mai aproape de normalitate“, a precizat Raed Arafat.

 

Coronavirus în România: Din 74 de pacienți decedați, 70 erau nevaccinați

 

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.032 de cazuri de COVID-19 și 74 de decese, din care două anterioare. Din cele 74 de decese, 70 au fost raportate la persoane nevaccinate.

Până joi au fost înregistrate 1.790.571 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.584 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Un număr de 1.709.702 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.032 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 32 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până joi 57.434 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 74 de decese, dintre care 2 anterioare intervalului de referință, (41 de bărbați și 33 de femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Din totalul de 74 pacienți decedați, 70 erau nevaccinați și 4 vaccinați. Cei 4 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 70-79 ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

[citeste si]

754 de persoane sunt internate la ATI 

 

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.637. Dintre acestea, 754 sunt internate la ATI. Dintre cei 754 de pacienți internați la ATI, 70 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienților internați, 88 sunt minori, 84 fiind internați în secții și 4 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.823.067 de teste RT-PCR și 5.494.379 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 13.740 teste RT-PCR (7.197 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.543 la cerere) și 26.036 teste rapide antigenice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel