Centrala de Cernobîl s-a oprit și a încetat să mai transmită date. Anunțul Agenției pentru Energie Atomică

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Centrala nucleară de la Cernobîl s-a oprit complet, iar sistemele de date au încetat să mai transmită informații către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Potrivit AFP, oprirea transmisiilor de date a fost constată marți.

Șeful AIEA, Rafael Grossi,  spune că instituția sa a pierdut contactul cu Cernobîl "fără avertisment". "Sunt foarte îngrijorat în legătură cu situația dificilă și stresantă cu care se confruntă personalul de la centrala nucleară Cernobîl și în legătură cu riscurile potențiale pe care această situație le implică pentru siguranța nucleară", a spus oficialul AIEA.

Se estimează că peste 200 de tehnicieni și membri ai pazei centralei sunt captivi acolo, după ce trupele ruse au capturat această facilitate unde în aprilie 1986 a avut cel mai mare accident nuclear din istoria umanității, cu circa 30 de decese imediate, ca urmare a exploziei și iradierii acute, și aproximativ 4.000 de morți, în urma efectelor pe termen lung ale radiațiilor, portivit Antena3.

Șeful AIEA a estimat că situația se înrăutățește la Cernobîl și a făcut apel la armata rusă să permită tehnicienilor să lucreze în schimburi.

Centrala de la Cernobîl a fost capturată de forțele ruse. Anunțul oficial

 

Săptămâna trecută, trupele ruse au capturat centrala nucleară ucraineană Zaporijia, cea mai mare centrală din Europa, și au provocat un incendiu în timpul atacului, care a fost stins ulterior.

Nivelul radiațiilor nu s-a modificat în timpul incidentului, dar intervenția armată a rușilor a stârnit temeri cu privire la riscul unui incident nuclear.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel