Calendarul din foi de ceapă. Buletinul meteo al bunicilor, care nu a dat greș niciodată

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Calendarul din foi de ceapă. Buletinul meteo al bunicilor, care nu a dat greș niciodată
Calendarul din foi de ceapă. Buletinul meteo al bunicilor, care nu a dat greș niciodată

Dacă meteorologii s-ar putea înșela uneori cu privire la prognozele pentru un an întreg,  se spune că tradiționalul calendar al cepei nu a dat greș niciodată. Aceasta este o veche tradiție românească, populară în Transilvania, Maramureș și Banat.

Cu ajutorul unei cepe și al unui pumn de sare, bunicile noastre puteau afla cu precizie cum va fi vremea în fiecare lună a anului.

În ziua de Anul Nou, cei mai tradiționaliști dintre români întind „calendarul cepei” și află, astfel, cum se vor caracteriza lunile anului ce tocmai începe, din punct de vedere al vremii.

Se alege o ceapă mare care se taie în două jumătăți și dinspre exteriorul cepei spre interior, se iau consecutiv 12 foi și se așează pe o bucată de lemn.

Prima foaie este tăiată cu un cuțit și este „numită” luna ianuarie, astfel încât să se știe de unde începe numărătoarea lunilor anului. În continuare se așează celelalte foi. Peste fiecare foaie de ceapă se pune sare.

 

Calendarul din foi de ceapă. Buletinul meteo al bunicilor, care nu a dat greș niciodată

 

Până în dimineața următoare, foile de ceapă sunt puse într-un loc ferit de razele de lumină.

După cantitatea de apă adunată în fiecare foaie de ceapă se poate „vedea” care dintre lunile anului care urmează va fi cea mai ploioasă și care va fi secetoasă, scrie alba24.ro

Dacă într-o foaie nu este apă deloc, acea lună va fi secetoasă, iar o foaie plină de apă prevestește că luna respectivă va fi ploioasă. Cei care au mai păstrat această tradiție, veche de sute de ani, spun că metoda nu a dar greș niciodată și tocmai de aceea încă se se mai păstrează.

 

Nu mai arunca cojile de ceapă! Sunt bune pentru piele și sănătatea părului

 

Înainte să arunci cojile de ceapă, trebuie să știi că acestea au o concentraţie mare de fibre, flavonoide, dar şi mulţi antioxidanţi.Ceapa are mari cantităţi de vitamina A, vitamina C şi vitamina E. De asemenea, ceapa conţine şi alţi antioxidanţi care protejează celulele pielii, iar din această cauză, pielea ta va arăta mai tânără decât înainte. Foloseşte cojile de ceapă şi ajută-ţi astfel corpul să funcţioneze corespunzător.

Coaja de ceapă are mai mulţi antioxidanţi decât leguma în sine. Cojile de ceapă conţin un pigment vegetal puternic, numit quercetin, care reduce tensiunea arterială şi ajută la prevenirea arterelor înfundate. Iar dacă mănânci coaja de ceapă, vei reduce dramatic riscul de a suferi de: boli cardiovasculare, cancer de colon, obezitate, diabet de tip 2, probleme ale tractului gastrointestinal. Cojile de ceapă au proprietăţi anticarcinogene, antifungice, antibacteriene, dar şi antioxidante.

 

Ceai din coji de ceapă pentru detoxifiere 

Cojile de ceapă funcţionează extraordinar pentru detoxifierea corpului (eliminarea toxinelor). Foloseşte aceste coji de ceapă prin această metodă simplă: fierbe-le şi transformă-le într-un ceai delicios şi puternic, pe care să îl consumi zilnic.

Este destul de simplu să te bucuri de beneficiile acestei legume, mai ales când pregăteşti cina şi foloseşti o ceapă. Trebuie doar să dai deoparte cojile şi să le păstrezi pentru a-ţi prepara acest ceai.

Într-un borcan de sticlă, pune cojile de ceapă (alege straturile exterioare de pe ceapă). Se toarnă apă fierbinte peste cojile de ceapă, iar apoi lasă-le să infuzeze timp de aproximativ 15 minute. Strecoară cojile de ceapă şi bea acest ceai când vine ora la care mergi la culcare.

 

Foloseşte cojile de ceapă în supe şi tocăniţe

 

Coaja de ceapă în sine nu este comestibilă, însă poate fi cu uşurinţă inclusă în bazele pentru supe şi tocăniţe. De asemenea, cojile de ceapă pot fi folosite dacă vrei să faci sos chili la tine acasă. Ingredientul quercetin este un antioxidant şi un flavonoid puternic, cu beneficii anti-tumorale. Concentraţiile acestuia sunt cele mai ridicate în interiorul şi în apropierea cojilor de ceapă. De asemenea, quercetinul este un sedativ, tocmai de aceea ceaiul de ceapă trebuie consumat înainte de a merge la culcare.

Nu consuma sub nicio formă cojile de ceapă în timpul sarcinii sau în timp ce alăptezi bebeluşul. Studiile arată că aceste coji de ceapă sunt bogate în fibre alimentare. Cercetările confirmă faptul că acea parte maronie din coaja de ceapă poate fi folosită şi că  este un ingredient benefic la capitolul dietă, datorită concentraţiei mari de fibre insolubile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel