BNR: Taxa pe lăcomie SCUMPEȘTE alimentele!

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Inflația din zona euro a urcat la un nivel record de 10,7%. De ce diferențele între țări sunt atât de mari
Inflația din zona euro a urcat la un nivel record de 10,7%. De ce diferențele între țări sunt atât de mari

Conducerea BNR susține că măsurile fiscale şi bugetare pe care le-a introdus Guvernul la începutul anului ar putea duce la scumpiri peste aşteptări ale unor produse alimentare, servicii şi utilităţi.

Aceștia susțin că „taxa pe lăcomie” este o măsură care afectează capacitatea băncii centrale de a ţine inflaţia sub control.

În minuta şedinţei de politică monetară, membrii Consiliului BNR analizează „ipoteza măririi peste aşteptări a preţurilor unor produse alimentare sau a preţurilor unor servicii şi utilităţi, inclusiv ca efect al măsurilor fiscale şi bugetare intrate în vigoare la începutul acestui an, contextul rămânând prin urmare relevant din perspectiva implicaţiilor asupra anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu”.

Banca Naţională mai atrage atenţia că este posibil să nu mai poată ţine sub control inflaţia, ca urmare a introducerii taxei pe lăcomie, cum au numit-o guvernanții.

„Membrii Consiliului au considerat că, prin maniera de stabilire, în funcţie de cotaţiile ROBOR, această taxă afectează eficienţa şi flexibilitatea politicii monetare, implicit capacitatea băncii centrale de a ţine inflaţia sub control, care s-au dovedit a fi esenţiale pentru readucerea ratei anuale a inflaţiei în intervalul ţintei în anul 2018. Totodată, s-a arătat că efectele adverse ale taxei ar putea fi potenţate de cele ale iniţiativelor legislative vizând sectorul bancar aprobate recent, ale căror prevederi sunt de natură a afecta creditarea şi transmisia monetară, dar şi stabilitatea băncilor, precum şi costurile de finanţare externă ale economiei”, arată BNR. Banca centrală mai susţine că incertitudinile şi riscurile la adresa celei mai recente prognoze pe termen mediu cresc substanţial. „O sursă majoră o reprezintă conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, date fiind inclusiv nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019 şi conţinutul măsurilor fiscale şi bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2019”, spune BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel