Birchall INTERVINE în cazul românului arestat în CHINA

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, că ministrul Ana Birchall a luat act de situaţia cetăţeanului român aflat în detenţie în China şi a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru o acţiune comună în plan juridic şi diplomatic.

"Ministrul Justiţiei a luat act de situaţia domnului Marius Balo, românul care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoare în Republica Populară Chineză, în urma scrisorii recent trimise de reprezentanţi legali ai acestuia. Imediat ce cazul a fost semnalat ministrului Justiţiei, doamna Ana Birchall a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru gestionarea eforturilor României în plan juridic şi în plan diplomatic în acest caz", se precizează într-un comunicat al MJ, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, Ministerul Justiţiei depune toate eforturile privind obţinerea tuturor elementelor legale care să permită declanşarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetăţeanului român, în contextul cooperării judiciare internaţionale.

"Ministerul Justiţiei îi asigură pe reprezentanţii legali ai cetăţeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situaţia domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluţionată, cu respectarea deplină a drepturilor sale", se mai menţionează în comunicat.

 

Profesor român, arestat pentru o presupusă fraudă

 

Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.

Conform avocaţilor, el a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare,pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.

Citeşte şi: COȘMAR pentru un profesor român arestat în China. Intervenția MAE în acest caz

În aceeaşi situaţie a fost şi un cetăţean britanic, dar care a fost eliberat ca urmare a intervenţiei Ambasadei Marii Britanii, spun apărătorii.

Potrivit acestora, au fost adresate interpelări Ministerului Justiţiei şi preşedintelui Klaus Iohannis, dar fără răspuns.

Citeşte şi: Ingrid Mocanu LOVEŞTE cu Birchall de PĂMÂNT: "Are genunchii TOCIŢI deja. Nu tu rușine, nu tu nimic"

Acum, avocaţii şi aparţinătorii cer din nou autorităţilor române să furnizeze familiei sale informaţii actuale despre stadiul cererii de transfer în România al lui Marius Balo şi să urgenteze această procedură, considerând că este de datoria statului român să apere drepturile omului pentru fiecare dintre cetăţenii săi şi să îi asiste în relaţia cu state terţe. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel