COȘMAR pentru un profesor român arestat în China. Intervenția MAE în acest caz

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Cazul profesorului universitar român condamnat la ani grei de închisoare în China pentru o presupusă fraudă în valoare de 80 de dolari a intrat în vizorul Ministerului Afacerilor Externe. 

Ministerul Afacerilor Externe intervine în cazul lui Marius Balo, un profesor universitar român condamnat în China la opt ani de închisoare pentru o presupusă fraudă de 80 de dolari. 

Stabilit în China în anul 2010, coșmarul profesorului a început în martie 2014, atunci când a fost arestat pentru o presupusă fraudă, prejudiciul fiind de 80 de dolari. Marius susține că a primit 80 de dolari de la un chinez, fără să ştie că acesta din urmă era infractor.

Românul a fost condamnat la 8 ani de închisoare şi în prezent își ispăşește pedeapsa într-o închisoare din China, în condiţii inumane.

"De mai bine de cinci ani, un profesor şi antreprenor din Cluj este închis în condiţii inumane şi supus unor tratamente degradante într-un penitenciar de maximă siguranţă din China. Ministerul Justiţiei şi, pe rând, titularii acestui portofoliu din 2016 încoace, au ignorat drama clujeanului şi refuză să răspundă cererilor înaintate de acesta, familia şi avocaţii lui. Între timp, cetăţeanul român este forţat să lucreze peste 12 ore pe zi doar pentru a-şi câştiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, avocatul său, Eugen Iordăchescu.

Potrivit avocaţilor săi, în aceeaşi situaţie a fost şi un cetăţean britanic, dar care a fost eliberat ca urmare a intervenţiei Ambasadei Marii Britanii.

În acest caz, Marius Balo şi avocaţii săi au adresat interpelări Ministerului Justiţiei şi preşedintelui Klaus Iohannis, dar fără răspuns, susţin apărătorii.

Marius are 38 de ani, este din Cluj, și s-a stabilit în China în anul 2010, atunci când s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Ulterior, Marius Balo a devenit profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

Reacția MAE în cazul profesorului român arestat în China

 

"Ambasada României la Beijing și Consulatul General al României la Shanghai au în atenție cazul cetățeanului român aflat în detenție într-un penitenciar pe teritoriul Republicii Populare Chineze.

Încă din momentul semnalării cazului, cetățeanul român a beneficiat constant de asistență consulară din partea reprezentanților oficiului consular și ai misiunii diplomatice, fiind contactat cu regularitate și vizitat în repetate rânduri. Totodată, reprezentanțele diplomatice au menținut legătura atât cu membrii de familie ai cetățeanului român, cât și cu avocatul acestuia.

Din momentul înaintării de către cetățeanul român a cererii de transfer în vederea executării restului de pedeapsă într-un penitenciar din România, oficiul consular și misiunea diplomatică au colaborat în permanență cu autoritățile române și chineze. Acestea au oferit întregul sprijin, în limita competențelor legale, prin intermedierea contactului dintre Ministerele de Justiție din cele două state.

În context, precizăm că misiunile diplomatice și oficiile consulare în străinătate pot acorda asistență consulară de specialitate cetățenilor doar în limita competențelor legale și cu stricta respectare a legislației statului de reședință.

Astfel, subliniem că misiunile diplomatice nu pot interveni într-o procedură judiciară, administrativă sau de altă natură, gestionată de autoritățile unui stat terț.

Ambasada României la Beijing și Consulatul General al României la Shanghai continuă monitorizarea cazului și mențin în permanență contactul cu toate autoritățile implicate, cu reprezentanții penitenciarului, cu cetățeanul român și membrii săi de familie și acordă asistența consulară", se arată într-un comunicat al Ministerul de Externe.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel