Belgia. Antreprenori români, acuzați că recrutau conaționali și îi exploatau: "Când își cereau salariile, erau bătuți"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Patru membri ai familiei unui antreprenor român din Kortrijk contestă condamnarea lor pentru trafic de persoane și muncă ilegală la tribunalul din Bruges.

Familia F. și  firma de construcții a acestor români au intrat în vizorul instanței, în urma unei plângeri venite din partea unei alte firme, care a suspectat o exploatare. La 3 octombrie 2017, anchetatorii au efectuat o percheziție la compania de pe Gentsesteenweg din Kortrijk. Șase români au fost găsiți lucrând acolo și au explicat cum au fost atrași în Belgia, sub pretexte false.

 

Vezi mi multe: Muncitori români traficați în Belgia și abuzați de patronii conaționali: „Dacă își cereau salariile, erau bătuți. Condiții mizerabile“: Condamnări la închisoare

"De exemplu, trebuiau să primească cazare gratuită și să câștige 100 de euro pe zi", a precizat auditorul de muncă Jeroen Lorré. "Dar, în realitate, câștigau între 200 și 300 de euro pe săptămână, iar când cereau restul salariului erau bătuți. Li s-au luat cărțile de identitate pentru a semna contracte pentru internet și apă. Facturile, bineînțeles, au ajuns la victime", a explicat acesta instanței.

 

Antreprenori români din Belgia, acuzați că recrutau conaționali și îi exploatau

 

 

Inițial, muncitorii au locuit într-o mansardă mică a unei case a lui Mihai F. (56 de ani) din Kortrijk. El este tatăl personajului cheie Mihai B. (31 de ani), care locuiește în Aalst. Nu aveau baie sau bucătărie acolo. Mai târziu, au ajuns într-o veche fabrică de tutun, fără toaletă sau încălzire. În cele din urmă, s-au mutat într-o casă deținută de șefii lor de-a lungul Gentsesteenweg. Cu toate acestea, mai întâi, au trebuit să o renoveze ei înșiși.

Marius F. (25 de ani) și Sorel F. (30 de ani), fratele și, respectiv, nepotul liderului, au fost, de asemenea, chemați să se prezinte în instanță. În noiembrie 2020, cei patru au fost condamnați în contumacie la doi ani de închisoare și la o amendă de 48.000 de euro fiecare. Bărbații au aflat de condamnarea lor prin intermediul presei românești, care a preluat povestea. Aceștia au formulat imediat o obiecție.

Cu toate acestea, Mihai B. nu s-a mai prezentat miercuri. Marius F. a recunoscut că deținea o clădire, dar a negat că ar fi fost implicat în firma de construcții. Mihai F. a negat și el implicarea sa, iar Sorel F. a spus că era doar administrator al firmei pe hârtie. Cei trei l-au acuzat pe liderul absent de la proces și pe celălalt manager, care nu a fost pus sub acuzare.

Cauza va fi reluată la 18 mai.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel