Anticoncepționalele devin gratuite pentru femeile din Italia; tot gratuit este și medicamentul contraceptiv împotriva HIV

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Pilula contraceptivă gratuită pentru femeile din Italia. Măsura va costa statul 140 de milioane de euro pe an. Tot gratuit este și medicamentul contraceptiv împotriva HIV, care va fi folosit înainte de relații riscante.

Două pilule dintr-o dată. În cadrul aceleiași ședințe, Comitetul pentru prețuri și rambursări al AIFA, agenția farmaceutică care urmează să pună în aplicare o reformă, a aprobat rambursabilitatea contraceptivelor pentru femeile de toate vârstele și a Prep, profilaxia pre-expunere împotriva infecției cu HIV, virusul SIDA. O dublă revoluție pentru Italia, care vine după multe țări europene, punând la dispoziția universului feminin, cu ocazia Zilei Sănătății Femeii, un instrument de control al nașterilor pe care mai multe regiuni îl distribuiseră deja în centrele de consultanță medicală, dar cu un public limitat: fete până în 25 de ani sau femei fără loc de muncă sau care au suferit o întrerupere voluntară de sarcină, potrivit Corriere.

Anticoncepționalele devin gratuite pentru femeile din Italia

 

Măsura va costa statul aproximativ 140 de milioane de euro pe an: au fost identificate produsele cele mai puțin costisitoare, inclusiv cele de ultimă generație. Intervievată de “Quotidiano Sanit“ Giovanna Scroccaro, președintele Comisiei, a declarat că “o anumită cantitate de medicamente va fi pusă la dispoziție. Aceasta este o decizie importantă care va extinde numărul de utilizatori care nu-și puteau permite contracepția orală pentru că era prea scumpă. Prețurile pilulei variază de la 10 la 25 de euro pe pachet, dar nu se poate evalua care este mai bună decât cealaltă, deoarece, întrucât ajungând în banda medicamentelor nerambursabile, nu au fost supuse negocierii prețurilor.

Cea de-a doua “revoluție“ se referă la Prep - profilaxia pre-expunere împotriva infecției cu HIV, virusul SIDA - și era așteptată de infecționiști, care își pot alinia astfel strategia de prevenire la politicile de prevenire din țări precum Franța, Germania, Spania și Anglia. Este vorba de o profilaxie care va fi administrată, numai în centre specializate, persoanelor cu risc de a contracta boala înainte de expunerea la infecție.

Medicamentul contraceptiv împotriva HIV, gratuit

 

Andrea Gori, de la Spitalul Sacco din Milano, întâmpină vestea cu entuziasm: “Vom avea, în sfârșit, programe eficiente de Prep. Un pas necesar. În prezent, pilula costă 60 de euro pe lună. Aceasta va reprezenta o economie pentru serviciile de sănătate, deoarece tratarea unui pacient seropozitiv este mult mai solicitantă din punct de vedere economic. Programele Prep nu înseamnă doar administrarea de medicamente pe bază de două molecule, tonofovir și emtricitabină, ci mai ales intervenții de informare, selectarea persoanelor potrivite pentru a le primi și transmiterea de mesaje corecte privind percepția riscului.

La Londra, aproximativ 25.000 de candidați Prep au fost înscriși într-un an de către University College. La Sacco, calculează Gori, există două mii de potențiali consumatori: “Dacă este folosit corect, avem acum un instrument foarte eficient care poate preveni 100% din infecții“. Operațiunea Prep“ va costa în vistieria statului câteva sute de mii de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel