Andrei Caramitru: "Votul electronic este ideal, dar implementarea sa va dura mult"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Andrei Caramitru consideră că implementarea votului electronic va mai dura mult timp. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, acesta spune ce rtebui făcut "pragmatic" pentru ca românii din Diaspora și din țară să voteze mai ușor.

"Despre votul la distanță sau electronic

Se discută foarte mult pe tema asta. Și este foarte important: vreo 2 milioane de romani din diaspora nu pot vota, la care se adaugă 1 milion de romani din țară care au domiciliu in alt loc decât unde trăiesc (și nu pot vota la parlamentare și locale cu modelul actual). Pana nu se rezolva problema asta - PSD va rămâne puternic (și opoziția va lua un scor mult mai mic decât în 26Mai la locale și parlamentare - doar din cauza blocării dreptului la vot).

Votul electronic este ideal - USR a și depus un proiect in Parlament - însă implementarea sa cu toate sistemele care reduc riscul de frauda va dura mult timp și riscurile de interferența exista si trebuie gândite foarte atent (de ex: vot electronic la sate capturat de baronii locali - risc enorm). In nici un caz nu este plauzibil sa avem așa ceva la anul.

Ce trebuie făcut - pragmatic - pentru următoarele runde de alegeri? Câteva măsuri simple care permit ca cei 3 milioane sa voteze ușor:

1) secții de votare in diaspora pe modelul votului turcilor din Germania. In orașele cu multi romani - închiriate Sali de sport mari, cu 20+ secții de vot înăuntru (deci se mărește de 20 de ori viteza de vot). Simplu de făcut

2) pentru cei din diaspora care stau in localități unde nu se poate organiza o secție de vot (pentru ca sunt prea putini romani) - vot postal. Te poți înscrie online pentru asta dacă rezidenta ta este intr-un asemenea loc, și primesti plic cu buletinul pe care îl trimiți prin posta la secție. Probabil vorbim de 20-30% din voturile din diaspora, dispersate, deci foarte greu de fraudat in vreun fel

3) la votul la parlamentare și locale - pentru cei din România cu buletinul in alt loc: sa poată vota in orice secție (nu la distanță / prin posta pentru ca riscul acum ar fi prea mare de interferența a primarilor care pot merge din casa in casa sa completeze pentru oameni buletinele de vot înainte de a fi puse la poștă) . E alegerea votanților dacă votul se contabilizeaza in locul in care votează sau in localitatea de domiciliu. Ca sa se contabilizeze in locul in care votează - simplificata foarte mult procedura (acum ai nevoie de viza de flotant etc - e prea complicat): de exemplu, ar fi suficient sa poți downloada o declaratie pe propria răspundere, unde scri unde e reședința ta și/sau unde lucrezi și o dai la secția de votare. Dacă minți - amenda serioasă. Se fac după vot verificări. Dacă votezi pentru o alta localitate - se folosește un buletin comun unde apare doar numele partidelor , și cei din secție adaugă pe buletin UAT-ul unde trebuie contorizat. Nu e ideal dar rezolva 95% din problemă.

Pentru (2) și (3) trebuie însă schimbată legea. Sau prin OUG sau prin Parlament. Este esențial. Prin Parlament va fi greu. De asta eu prefer sa cadă guvernul PSD și sa vina oricine altcineva care va da un OUG pe temele astea - ca precondiție pentru suportul parlamentar al USR de exemplu", a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel