Proiect PSD pentru votul din DIASPORA. Șerban Nicolae: Votul prin corespondență ar fi mai costisitor

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Coadă la secţia de votare din Chieri, Italia. Sursa foto: Alexandru Ioan Ionescu / Facebook
Coadă la secţia de votare din Chieri, Italia. Sursa foto: Alexandru Ioan Ionescu / Facebook

Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus un proiect de lege care stabilește noi condiții pentru exercitarea dreptului de vot pentru românii din străinătate, care și la alegerile din 26 mai au stat ore în șir la cozi interminabile ca să poată vota. 

Șerban Nicolae susține că votul prin corespondență și cel electronic ar fi mai costisitor și ar ridica dubii privind asigurarea corectitudinii procesului de votare și propune ca românii din străinătate să voteze pe liste electorale permanente, iar secțiile de votare să fie organizate în funcție de numărul celor de pe liste, adică o secție la 1.500-2.000 de alegători, informează HotNews.ro.

În proiectul de legedepus miercuri la Senat, senatorul PSD propune ca la alegerile din diaspora să fie folosită aceeași metodologie ca în țară, adică liste electorale permanente și secții de votare în funcție de numărul celor de pe liste.

Potrivit proiectului de lege, identificarea și înscrierea pe liste permanente se face pe baza informațiilor obținute de la Ministerul de Interne în cazul românilor cu domiciliul în străinătate și de la Ministerul de Externe în cazul personalului diplomatic și consular și de la autoritățile publice competente în cazul celorlalte persoane.

Persoanele înscrise pe listele electorale permanente în străinătate sunt radiate din listele permanente din România, iar Guvernul și Autoritatea Electorală Permanentă au obligația de a stabili măsurile administrative pentru identificarea numărului cetățenilor români cu drept de vot cu domiciliul sau reședința și pentru dimensionarea și repartizarea geografică a secțiilor de votare. Proiectul mai prevede că repartizarea geografică a secțiilor de votare se stabilește cu consultarea asociațiilor de români și a organizațiilor partidelor românești din statele respective.

În cazul celor care se află în străinătate în alte condiţii faţă de cele arătate, votul rămâne cel consacrat, pe liste suplimentare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel