Vot DIASPORA. Cristian Diaconescu: "Mi se pare ABJECT şi JEGOS"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Cristian Diaconescu aduce critici dure politicianilor puterii, care încearcă, după părerea sa, să mieze că au înţeles votul românilor din 26 mai şi vin cu soluţii care nu ar putea fi implementate foarte uşor, din punct de vedere legislativ. În ceea ce prriveşte aruncarea vinei pe ambasae pentru desfăşurarea votului din diaspora, Cristian Diaconescu cataloghează atitudinea drept "abjectă şi jegoasă".

"Nişte politicieni dintr-o ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO sancţionaţi distrugător la alegeri pentru ceea ce au făcut ei, încearcă să acrediteze acelaşi tip de politică post-adevăr: staţi la locurile voastre, hai să mimăm că am înţeles şi hai să îmbrăcăm toată această criză într-o imagine de cooperare, consens. Să vedem în ce măsură mai sunt aceşti politicieni legitimaţi într-o democraţie să mai vorbească depsre ceva în legătură cu subiectele care au fost evaluate deja de poproul român şi au primit un răspuns clar şi democratic la alegeri", a declarat Cristian Diaconescu, la Realitatea TV.

 

Cristian Diaconescu: "Abject şi jegos să dai vina pe ambasade"

 

Fostul ministru de Externe a mai vorbit şi despre cât de realizabile sunt soluţiile propuse de politicieni în ultimele zile.

"Arunci pe piaţă nişte concepte foarte dificil de implementat legislativ. Votul electronic funcţionează doar în Estonia. Votul prin corespondenţă însemană stabilirea unui domiciliu. Foarte mulţi români din străinătate au prezenţă temporară şi nu poţi să le pretinzi să aibă neapărat un domiciliu.

Am mai auzit astăzi o aberaţie grosolană din punct de vedere al democraţiei: să dea MAI şi MAE date certe în legătură cu românii care se află în afară şi cât stau ei în afara României. Poftim? De unde să ştie MAI sau MAE? Dacă vor da un astfel de act normativ, îi îndemn pe toţi să dea în judecată MAE. Cum adică? Să faci informări pe la punctele de frontieră în legătură cu românul "X" care a ieşit din ţară? Nu mai suntem oameni liberi din punctul de vedere al acestor politicieni?", a mai spus fostul ministru la acelaşi post de televiziune.

 

Cristian Diaconescu: "Aruncă pe piaţă concepte dificil de implementat"

 

Cât despre încercarea de a da vina pe ambasdori, Cristian Diaconescu a avut câteva cuvinte dure.

"Ei ştiu foarte bine că într-o secţie de votare nu contează numărul cât conteaztă distribuirea faţă de comunităţi, nu conteaă dacă sunt prezenţi de dimineaţă până seara cât numărul de ştampile şi de locuri în care poţi vota. Ei nu vor ca românii din străinătate să voteze pentru că spiritul românilor din străinătate este clar împotriva lor. Au avut o unitate la MAE condusă de un fost secretar genneral, o doamnă avocat din Cluj, de la PSD. Păi, dacă dânsa se pricepe la consulare, avem o dificultate. Aceastră secretar general a dat cu două zile înainte instrucţiuni misiunilor. Mi se pare abject şi jegoasă efectiv să dai vina pe ambasade. 

Am văzut un fel de cerc vicios comunicaţional. Ambasadele comunică cât pot să ştie informaţii legate de comunităţi, de numărul acestora. Şi cu asta basta! Nu poţi să dai vina pe ei. Sunt diplomaţi care spun că mai bine se întorc acasă decât să mai trăiască aşa ceva la alegerile prezidenţiale", a mai ărecizat Cristian Diaconescu, la Realitatea TV.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel