Volodimir Zelenski, întâlnire cu misiunea AIEA la Kiev, privind centrala nucleară de la Zaporojie

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preşedinele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marţi cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, informează ofiţerul de presă al biroului prezidenţial de la Kiev. 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a primit marţi la Kiev o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care a sosit în Ucraina pentru a inspecta centrala nucleară din Zaporojie (sud), ocupată de trupele ruse.

Întâlnirea a avut loc pe fondul disputei continue dintre Kiev şi Moscova, care se acuză reciproc de bombardarea perimetrului din jurul centralei nucleare Zaporojie înaintea vizitei programate a delegaţiei de inspectori ai AIEA.

Zelenski, reuniune „urgentă“ cu șeful AIEA

 

Volodimir Zelenski i-a spus lui Rafael Grossi că misiunea AIEA în Ucraina este "urgentă" şi că Ucraina doreşte ca echipa de inspectori să facă mult mai mult decât o simplă inspecţie la centrala nucleară. Preşedintele ucrainean a subliniat că speră că delegaţia "va găsi o oportunitate", mulţumită serviciilor speciale ucrainene şi coridoarelor de securitate stabilite, de a ajunge la centrală şi de a face tot ce le stă în putinţă pentru "a evita toate acele ameninţări la scară globală". "Probabil aceasta este acum una dintre cele mai vitale priorităţi în ce priveşte securitatea Ucrainei şi a lumii întregi", a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a acuzat forţele ruse pentru "crearea unor mari riscuri, legate de explozii, legate de incapacitatea de a lucra la reactoarele nucleare, legate de riscurile unei deconectări ale reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie de la reţeaua noastră naţională şi legat de riscurile unui sezon canicular pentru cetăţenii noştri".

Volodimir Zelenski a îndemnat IAEA să facă mai mult decât să inspecteze centrala, subliniind că deciziile strategice sunt necesare, "mai ales în ce priveşte demilitarizarea urgentă a centralei, retragerea oricărui şi a tuturor soldaţilor Federaţiei Ruse, cu tot cu explozibili şi orice tip de arme au". Zona centralei Zaporojie trebuie să devină o zonă demilitarizată şi trebuie să existe o tranziţie către statul ucrainean a controlului total asupra centralei, a mai spus Volodimir Zelenski, titrează Rador.

Volodimir Zelenski, întâlnire cu misiunea AIEA la Kiev, privind centrala nucleară de la Zaporojie

 

"Vrem ca misiunea AIEA, condusă de directorul (general Rafael) Grossi, să găsească o cale de trecere prin... coridoarele de securitate pentru a ajunge la centrală şi a face maximum cu scopul de a evita pericolele la scară mondială", a declarat Zelenski în timpul întâlnirii, potrivit înregistrării video publicate de preşedinţie, arată AFP, citată de Agerpres.

"Aceasta este una din problemele prioritare ale securităţii Ucrainei şi a lumii întregi din cauza ocupării centralei noastre din Zaporojie de către militari ruşi şi a unui risc ridicat de producere a unei explozii" şi a unei catastrofe nucleare, a continuat el.

Comunitatea internaţională trebuie să obţină de la Rusia "o demilitarizare imediată a centralei, plecarea tuturor militarilor ruşi cu toate explozibilelele lor, cu toate armele lor" şi revenirea acestei instalaţii "sub control ucrainean" cu stabilirea unei "zone demilitarizate" în jurul ei, a cerut Zelenski.

Centrala nucleară din Zaporojie, una din cele patru care funcţionează în Ucraina, este cea mai mare din Europa cu cele şase reactoare ale sale cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare.

Ea a intrat sub controlul trupelor ruse în martie, la scurt timp după lansarea de către Moscova a ofensivei sale în Ucraina şi a fost vizată de mai multe bombardamente de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

Săptămâna trecută, centrala a fost deja debranşată de la reţeaua electrică pentru scurt timp pentru prima oară în istoria sa, după avarierea liniilor electrice.

Deşi atât Moscova, cât şi Kievul şi-au declarat interesul ca AIEA să-şi îndeplinească misiunea şi să poată inspecta starea centralei nucleare, apropierea ei de zonele de luptă face dificilă acest lucru, notează EFE.

Administraţia prorusă din Energodar, oraş din sudul Ucrainei controlat de armata rusă şi unde se află această centrală nucleară, a denunţat marţi într-un comunicat un nou atac din partea forţelor ucrainene asupra ei.

Potrivit comunicatului, forţele ucrainene ar fi folosit artilerie de calibru mare şi "au fost înregistrate două lovituri lângă clădirea de depozitare a combustibilului uzat".

Mai mult, administraţia prorusă susţine că prin aceste acţiuni partea ucraineană ar dori să împiedice vizita inspectorilor AIEA la centrală.

La rândul său, Kievul a acuzat armata rusă că a bombardat posibilele rute prin care misiunea ar putea ajunge la uzină.

"Totul era previzibil. Rusia atacă cu premeditare coridoarele prin care misiunea AIEA trebuie să ajungă la centrala nucleară din Zaporojie", a indicat marţi pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

El a explicat că armata rusă desfăşoară aceste acţiuni pentru a propune o trecere prin peninsula anexată Crimeea şi anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk, ocupate de Rusia, lucru căruia guvernul ucrainean i se opune categoric.

Podoliak a insistat ca experţii AIEA trebuie să ajungă la centrală prin teritoriul controlat de Ucraina.

 

"Suntem încrezători că misiunea AIEA se va desfăşura aşa cum s-a convenit. O repet din nou: ne interesează această misiune şi o aşteptăm de mult timp", a reacţionat şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE.

În conferinţa sa zilnică de presă, Peskov a insistat că "operaţiunea militară specială (în Ucraina) continuă metodic, conform planurilor, iar toate obiectivele acesteia vor fi îndeplinite".

Sosirea misiunii AIEA la Kiev - confirmată de Ministerul ucrainean al Energiei agenţiei de presă Interfax-Ukraina - a coincis cu intensificarea acţiunilor militare în sudul ţării.

Acolo, forţele ucrainene au lansat luni o contraofensivă în care, potrivit comandamentului militar ucrainean, au spart prima din cele trei linii defensive ruseşti în mai multe sectoare ale frontului.

Autorităţile ucrainene au avertizat că nu vor oferi informaţii despre contraofensivă pentru a nu împiedica desfăşurarea acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel