Volodimir Zelenski, mesaj emoționant în Parlamentul României

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Volodimir Zelenski, în Parlamentul României
Volodimir Zelenski, în Parlamentul României

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat, luni, în discursul adresat prin videoconferinţă Parlamentului României, că „oamenii care doresc genocid în Europa” trebuie opriţi.

Ședința Parlamentului a început, fiind deschisă de către preşedintelui Senatului, Florin Cîţu.

„Domnule președinte Zelenski, este o onoare să vă ascultăm astăzi. Sunteți un erou în toate statele care respectă principiile democratice. Curajul dumneavoastră ne motivează să fim uniți. Vladimir Putin este un criminal care sfidează orice lege. Masacrul de la Bucha nu trebuie să rămână nepedepsit. Domnule președinte, prin faptul că ați mers la Bucha ați arătat că sunteți un adevărat lider. Avem datoria de a nu rămâne pasivi”, a spus Cîțu.

 

Zelenski a proiectat imagini cu ororile din Ucraina

 

Volodimir Zelenski a proiectat imagini cu ororile din Ucraina - cadavre împrăștiate pe străzi, gropi comune, oameni cu mâinile legate la spate

„Stimaţi români, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care doresc genocid în Europa.

Denumirea orașului nostru Bucha va rămâne în istoria omorârii oamenilor. Peste 300 de oameni simpli au fost troturați - împușcați în ceafă sau în ochi.

Autoturisme au fost strivite de tancuri, femei și fete ucise de ruși, și nu avem încă toate detaliile torturii. Avem toate informațiile că numărul de victime e mult mai mare decât cel estimat până acum. De ce au făcut militarii asta în Ucraina? În Ria Novosti a fost publicat un articol care justifica crimele din Ucraina. Articolul descrie procedura clară pentru distrugerea Ucrainei și ucrainenilor. Ei doresc de-ucrainificarea și dez-europenizarea Ucrainei. Articolul din Ria Novosti mai arată că populația trebuie omorâtă. Toate acestea apar pe site-ul agenției oficiale de presă a Rusiei, unde nimic nu trece de cenzură.

Rușii nici măcar nu se ascund, ei vorbesc deschis despre războiul împotriva Ucrainei. Ei ar fi făcut pe tot teritoriul Ucrainei ce au făcut la Bucea. Au fost uciși învățători și profesori, toți cei care aveau drapelul sau stema Ucrainei în casele lor”, a spus Zelenski în Parlamentul României.

 

Volodimir Zelenski cere românilor să oprească împreună genocidul 

 

Românii s-au ridicat împotriva unui regim și au plătit libertatea cu sânge. Așa fac și ucrainenii, care de 40 de zile luptă pentru țara lor și pentru Europa, a spus, luni, în Parlamentul României, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El le-a cerut românilor să oprească împreună genocidul.

„În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu. După mulți ani în care era foarte clar că această persoană nu era potrivită. Că soția lui și Securitatea trag țara în jos, către sărăcie și izolare nu numai de întreaga lume, ci izolare față de progres. Acel regim se baza doar pe înfricoșare, pe agresiuni, pe putere și nimic nu avea sfânt. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat, doborând un regim inadecvat”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski în plenul Parlamentului României.

Acesta a mai spus că la fel cu Elena și Nicolae Ceaușescu nu puteau fi convinși de nimic, la fel nu pot fi convinși de nimic, în Rusia, cei care propagă războiul și dau „ordine criminale” și dau ordine de distrugere împotriva poporului ucrainean.

„Acești oameni au pierdut orice legătură cu realitatea și sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți pentru a-și implementa ideile nebunești”, mai spune Zelenski.

Potrivit președintelui ucrainean, al doilea motiv pentru se comit atrocitățile de la Bucha este că rușii sunt convinși că liderii europeni nu îi vor putea opri, pentru că ei sunt „slabi” și „poporul european nu va reuși să își apere valorile care îi unesc”.

„Stimați români, împreună trebuie să îi oprim pe acești oameni inadecvați care s-au obișnuit să nu fie pedepsiți, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care își doresc genocid în Europa. De ce trebuie să facem acest lucru împreunp și fiecare în parte trebuie să înțeleagă: Ucraina nu e ultima țintă a agresiunii rusești. Ocupanții ruși vor să treacă de orașul Nikolaev ca să ocupe Odessa, iar de la Odessa e un pas până în Moldova. Propagandiștii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă! De aceea este fundamental să apărăm și independența și statalitatea Moldovei. Iar asta înseamnă și securitatea în întreaga regiune a Dunării”, a mai spus Zelenski.

 

Zelenski: În Ucraina se decide soarta întregii Europe centrale și a regiunii Mării Negre

 

Președintele Ucrainei a mai spus că în prezent, în Ucraina se decide soarta întregii Europe centrale și a regiunii Mării Negre: „Apărând libertatea ucrainenilor înseamnă să protejezi securitatea Europei”.

„Sunt convins că România va susține tot ceea ce trebuie pentru ca dreptatea să triumfe. Sunt convins că România și firmele românești vor participa la programele de refacere a Ucrainei după război. Mulțumesc întregului popor român, pentru ajutorul acordat refugiaților ucraineni.

Vreau să încep un dialog cu România pentru protecția minorității românești din Ucraina și celei ucrainene din România. Glorie României! Gloriei României!”, a spus Zelenski în Parlamentul României.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel