Vladimir Putin susține că operaţiunea militară a Moscovei din Ucraina îşi va îndeplini obiectivele "nobile"

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că operaţiunea militară a Moscovei din Ucraina îşi va îndeplini fără discuţie ceea ce el numeşte a fi obiectivele "nobile", potrivit Reuters şi EFE.

Într-un discurs susţinut la o ceremonie de premiere la Cosmodromul Vostocinîi în Extremul Orient al Rusiei, Putin a declarat că Moscova nu a avut altă opţiune decât să lanseze o operaţiune militară pentru a proteja populaţia din Donbas, estul Ucrainei, şi că o ciocnire cu forţele antiruse ale Ucrainei era inevitabilă, potrivit agenţiilor ruse de presă.

"Obiectivele sunt foarte clare şi nobile", a afirmat preşedintele rus, în cadrul vizitei la Cosmodrom.

El a fost însoţit de preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, aliat al său.

În cadrul unei întrevederi între cei doi în Extremul Orient al Rusiei, liderul de la Kremlin a spus că Rusia şi Belarus vor coopera în proiecte de infrastructură în domeniul spaţial, potrivit agenţiei ruse de presă RIA.

 

Armata rusă susţine că a lansat atacuri asupra a 32 de ţinte militare din Ucraina în cursul nopţii


Printre ţintele lovite se numără un sistem de rachete antiaeriene Buk-M1, un depozit de muniţie şi un adăpost aerian cu tehnologie a forţelor armate ucrainene, a spus marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Autorităţile ruse au raportat de asemenea lupte intense în cursul nopţii în oraşul-port Mariupol.

"Ultimele forţe armate ucrainene prinse în uzina (de fier şi oţel) Ilici au încercat fără succes să părăsească oraşul", a declarat Konaşenkov.

Potrivit acestuia, aproximativ 100 de soldaţi ucraineni au încercat să plece, iar jumătate dintre ei au fost ucişi. Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente, precizează DPA.

Armata rusă a transmis anterior că a capturat în mare parte Mariupolul

 

Ultimele forţe ucrainene s-au ascuns într-o altă uzină de oţel din oraş, numită Azovstal.

Eduard Basurin, purtător de cuvânt al separatiştilor proruşi, a sugerat luni că ucrainenii de acolo, în special membrii Regimentului Azov, considerat naţionalist, ar trebui scoşi afară cu arme chimice.

Regimentul Azov a transmis apoi că forţele ruse au folosit arme chimice în Mariupol, lucru încă neconfirmat oficial de autorităţile ucrainene.

Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, a declarat pentru BBC că "ruşii au ocupat temporar o parte din oraş" şi că "soldaţii ucraineni continuă să apere centrul şi sudul oraşului, precum şi zonele industriale", potrivit AFP.

Zeci de mii de persoane au murit şi 90% dintre case au fost distruse, a scris pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, adăugând că "soldaţii ucraineni sunt încercuiţi şi blocaţi".

Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk a afirmat luni că forţele sale au cucerit în totalitate zona portuară din Mariupol.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel