Virusolog german, avertisment dur: „Uriaşe valuri de oameni vor fi infectate într-o scurtă perioadă de timp”

Nicoleta Baciu / 26 ian 2021, 08:56 Salveaza PDF Comentarii
virusolog_christian_drosten
virusolog_christian_drosten

Christian Drosten, virusolog și consilierul ştiinţific al guvernului german în privinţa pandemiei de COVID-19, a declarat, în cadrul unui interviu, că se teme de potențialele creșteri explozive ale îmbolnăvirilor din primăvară şi vară, din cauza răspândirii îngrijorătoare a noii tulpini britanice de SARS-CoV-2.

Potrivit unui studiu realizat recent de  Universitatea Oxford, varianta mutantă britanică a virusului, B.1.1.7, este mai contagioasă cu până la 35%.  „Este un lucru uluitor că virusul şi-a sporit în asemenea măsură caracterul infecţios. Din nefericire, asta e mult mai periculos decât dacă ar fi fost vorba de o variantă cu potenţial letal mai mare, întrucât un singur infectat va transmite virusul la mai mulţi oameni şi ei devin contagioşi pentru şi mai mulţi oameni, astfel că ajungem la o creştere exponenţială a cazurilor”, a spus Christian Drosten.

Noua variantă a virusului nu este extrem de răspândită în Germania, însă poate fi ținută sub control, prin intermediul unor măsuri de prevenție stricte. Expertul a tras un semnal de alarmă în privința unei potențiale explozii de cazuri în primăvară şi vară, având un risc destul de mare dacă numărul actual al infecţiilor nu e păstrat sub control. „Odată ce vârstnicii şi poate o parte din grupele de risc vor fi vaccinaţi vor exista mari presiuni economice, sociale, politice şi chiar legale în sensul stopării măsurilor anti-coronavirus. Iar apoi uriaşe valuri de oameni vor fi infectate într-o scurtă perioadă de timp, mai mulţi decât ne putem imagina în acest moment. Nu vom avea probabil 20.000 sau 30.000 de noi infecţii zilnice, dar în cel mai rău scenariu putem ajunge şi la 100.000 de cazuri”.

 

Nouă variantă de virus nu dispare odată cu creşterea temperaturilor 

 

Christian Drosten consideră că noua tulpină va afecta tinerii, chiar dacă nu sunt predispuşi la simptome grave, unii vor avea forme severe şi vor ajunge la terapie intensivă şi vor muri. Specialistul mai punctează că această nouă variantă de virus nu dispare odată cu creşterea temperaturilor. „Mă tem că nu va mai fi cazul de această dată şi situaţia va semăna cu cea din Spania, unde numărul e infecţii a crescut rapid după ridicarea carantinei, chiar dacă au fost temperaturi ridicate. În Africa de Sud, de asemenea, unde este acum vară,numărul infecţiilor este mare”, a spus acesta.

Virusuologul transmite că cercetătorii germani examinează îndeaproape varianta britanică şi că aceasta reprezintă un pericol imediat din cauza contagiozităţii ridicate a acesteia, în cadrul unei populaţii neimunizate. Printre atâtea vești rele, virusologul aduce și o veste bună. Vaccinurile nu vor deveni ineficiente în cazul noilor mutații ale coronavirusului.

[citeste si]

 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy