Viktor, un supraviețuitor al masacrului din Bucea, povestește clipele de coșmar prin care a trecut: „M-au torturat, m-au stropit cu motorină”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un supraviețuitor din Bucea povestește că a fost torturat de forțele rusești în orașul de lângă Kiev, unde dovezile de atrocități sunt din ce în ce mai multe.

La mijlocul lunii martie, la două săptămâni după ce trupele rusești au intrat în Bucea în încercarea lor de a se deplasa mai departe spre sud-est, spre capitala ucraineană Kiev, Viktor se îndrepta spre casă.

Soldați înarmați l-au oprit pentru a-i verifica actele de identitate. I-au scotocit prin rucsacul său și au găsit o sticlă de alcool, o lanternă și documentele sale. Apoi i-au verificat telefonul mobil.

În scurt timp, rușii au dat peste aplicația Telegram și au scanat canalul armatei ucrainene.

Fotografiile soldaților ruși și ale tancurilor lor arse păreau să îi supere, iar Viktor crede că și-au descărcat furia pe el, potrivit Știrile PRO TV. Ceea ce a urmat a fost o rundă de tortură, a declarat Viktor, care a cerut să nu-i divulge numele de familie.

Deși sursa citată nu a putut să verifice în mod independent relatarea ucraineanului, aceasta este în concordanță cu un număr din ce în ce mai mare de dovezi care leagă forțele rusești de atrocitățile din Bucea, un oraș la nord-vest de Kiev, al cărui nume a devenit un sinonim pentru ucideri în masă ale civililor.

Potrivit supraviețuitorilor, oficialilor ucraineni, grupurilor pentru drepturile omului și rapoartelor din mass-media, soldații ruși ar fi trecut la torturi și ucideri nediscriminatorii fără sens ale civililor, la violuri și jafuri.

„Am spus că sunt un civil, că mă duc acasă și că nu am luat parte la acțiunile militare”, a declarat Viktor.

Dar rușii au decis să nu-l lase să plece. În schimb, l-au dus la unul dintre cartierele lor generale din Bucea.

 

„Să-i dăm foc”

 

El a spus că soldații ruși l-au stropit cu un lichid inflamabil. A recunoscut imediat mirosul: motorină de la unul dintre vehiculele lor blindate.

„Nu era benzină, ei au doar motorină. Au spus: ‘Hai să-i dăm foc și să-l trimitem înapoi la oamenii lui’. Când am fost complet epuizat și plin de sânge, m-au aruncat pur și simplu în subsol”, a mai relatat Viktor.

În acel subsol rece și umed, după cum l-a descris, Viktor a zăcut singur timp de aproximativ 40 de minute, încă îmbibat de sânge și motorină.

Acesta crede că reluarea bombardamentelor i-a speriat pe interogatori și, în cele din urmă, i-a salvat viața.

„Pur și simplu s-au ascuns, iar asta m-a salvat”, a spus el, descriind cum s-a strecurat mai târziu afară din subsol, a escaladat un gard și a fugit acasă.

„Nu mi-a fost frică să nu fiu aruncat în aer, trebuia doar să fug”, a spus el.

Bucea era un oraș suficient de mare pentru ca el să se ascundă, iar rușii nu l-au căutat, deși aveau rucsacul său și documente care îi indicau adresa.

A fugit la casa vecinului său, unde a stat zile întregi, imobilizat la pat și plin de vânătăi.

„Tot corpul lui era albastru de vânătăi”, a declarat vecinul, Oleh Matsenko, pentru Al Jazeera.

Viktor este încă acolo, în convalescență și abia dacă se poate mișca. “Mi-au dat o bătaie zdravănă. Încă mă doare”, a conchis ucraineanul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel