Vicepremierul Italiei vrea un recensământ al romilor

Bogdan Cotiga |
Data publicării:

Recenzarea romilor dorită de vicepremierul şi ministrul italian de interne, Matteo Salvini, omul forte al noului guvern şi liderul Ligii (extremă dreapta), a continuat marţi să facă valuri în rândul opoziţiei, dar şi în tabăra sa.

Celălalt vicepremier, Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 stele (M5S, antisistem), aliatul la guvernare al Ligii, a amintit că recenzarea unei părţi a populaţiei pe bază etnică este contrară legii italiene. ''Îmi face plăcere că Salvini a dezminţit orice ipoteză de fişare şi de recenzare a imigranţilor pentru că, dacă un lucru este neconstituţional, nu se poate face'', a declarat Di Maio luni seară, într-o conferinţă de presă.

Matteo Salvini a propus luni un recensământ al comunităţii rome, cu scopul, între altele, de a facilita expulzarea celor cu cetăţenie străină aflaţi în situaţie ilegală. ''Romii italieni, din nefericire, trebuie să-i păstrezi acasă'', a adăugat el. Aceste declaraţii au declanşat un val de indignare în rândul opoziţiei, dar şi o anumită indispoziţie în interiorul guvernului.

Salvini a dezminţit însă că ar intenţiona ''fişarea'' sau amprentarea romilor care trăiesc în Italia, dând asigurări că se preocupă de soarta copiilor din această comunitate. ''Nu este intenţia noastră să fişăm sau să luăm amprentele digitale ale nimănui, obiectivul nostru este o evaluare a situaţiei în taberele de romi'', a declarat el luni seară. Ulterior a adăugat pe Twitter: ''Unii vorbesc de 'şoc', de ce? Mă gândesc doar la aceşti bieţi copii care sunt învăţaţi să fure şi să trăiască în ilegalitate''.

Cifre oficiale nu există, însă o asociaţie apropiată acestei comunităţi estimează că în Italia se află între 120.000 şi 180.000 de romi, majoritatea având cetăţenie italiană.

Presa italiană a relatat marţi că şeful guvernului, Giuseppe Conte, i-ar fi telefonat, iritat, lui Salvini, însă premierul, aflat luni la Berlin, nu s-a exprimat public pe acest subiect. Opoziţia de stânga, în schimb, a folosit muniţie grea împotriva propunerii lui Salvini, pe care a asemănat-o cu legile rasiale votate în anii 1930, în perioada fascistă.

Acuzat că are idei fasciste

''Italia s-a întors în 1938'', anul în care au fost votate legile rasiale care i-au vizat pe evreii italieni, a notat pe Twitter o senatoare a Partidului Democrat (PD, centru-stânga), Monica Cirinna. Matteo Salvini ocupă practic în permanenţă prim-planul scenei politice de la numirea sa în postul cheie de ministru de interne, la 1 iunie. ''Multă propagandă şi puţin efect practic, dar un rezultat cert: ocuparea completă a dezbaterii şi agendei politice'', a scris marţi La Repubblica, cotidian apropiat stângii.

Omniprezenţa lui Salvini pare să aducă beneficii pe plan electoral, cele mai recente sondaje indicând un procent de peste 25% intenţii de vot pentru Liga, faţă de scorul de 17% obţinut la scrutinul legislativ din 4 martie. Aceleaşi sondaje constată o scădere a Mişcării 5 Stele, prima plasată la scrutinul din martie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel