Salvini nu a glumit. Evacuarea romilor, începută în Italia

Bogdan Cotiga |
Data publicării:

Roma, evacuează o tabără oficială de romi la aproape două săptămâni după ce ministrul de interne şi lider al extremei drepte, Matteo Salvini, a declarat că are în vedere efectuarea unui recensământ al romilor.

Autorităţile afirmă că evacuarea este o acţiune de rutină, întrucât chiria terenului a expirat şi s-a încercat, fără succes, mutarea celor din tabără în altă parte, inclusiv în adăposturi pentru migranţi. Dar cei stabiliţi în acea tabără - unde stăteau în barăci prefabricate oferite de municipalitate - afirmă că acolo este casa lor şi că alternativele oferite fie sunt nefuncţionale, fie le-ar diviza familiile. Şi toţi îl acuză pe Salvini.

Acesta din urmă a declarat săptămâna trecută că ministerul său pregăteşte un dosar privind situaţia romilor din întreaga Italie pentru a vedea cine, cum şi câţi sunt şi a descris taberele de romi ca fiind focare de infracţionalitate. Dar cu toate că a promis expulzarea a sute de mii de migranţi, Salvini nu poate avea aceeaşi abordare faţă de romi, dintre care mulţi sunt italieni, notează Reuters.

"Din nefericire, va trebui să acceptăm romii italieni, întrucât nu-i putem expulza", a spus el conform aceleiaşi agenţii de presă. Mulţi dintre romii italieni trăiesc izolaţi în mahalale sordide la periferiile oraşelor. Tabăra evacuată acum este doar una dintre cele 148 de tabere înregistrate oficial de autorităţile locale, pe lângă altele neoficiale, al căror număr nu este cunoscut şi unele sunt create chiar de romi.

În opinia lui Vincenzo Speranza, care a lucrat aproape şapte ani pentru asociaţia care a gestionat respectiva tabără, statul italian ar trebuie să ajute integrarea romilor, nu să-i împingă şi mai mult la marginea societăţii: Este un mod indecent de a trata oamenii, deşi ar exista soluţii pentru toate acestea', afirmă el, sugerând crearea unor comunităţi 'low-rent' (cu chirii reduse) unde oricine să poată trăi, inclusiv romii, italienii săraci şi refugiaţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel