Romii din Italia îl înfruntă civilizat pe ministrul extremist

Bogdan Cotiga / 21 iun 2018, 09:17 Salveaza PDF Comentarii

În praful unei tabere de romi la periferia capitalei italiene, viaţa continuă în pofida ameninţărilor noului ministru de interne şi lider al Ligii (extrema dreaptă), Matteo Salvini.

Aflat deja sub tirul criticilor pentru că a refuzat să deschidă porturile italiene unei nave umanitare, Aquarius, având la bord 630 de migranţi, Salvini şi-a atras un nou val de indignare, anunţând un apropiat recensământ al romilor care trăiesc în Italia. Această iniţiativă a provocat un val de proteste din partea opoziţiei de stânga şi o anume indispoziţie în cadrul noului guvern populist italian.

Viitorul recensământ a fost calificat de stânga şi de organizaţiile de apărare a drepturilor omului ca o înscriere pe liste a unor indivizi care ar reprezenta un pericol pentru siguranţa statului, pe care unii l-au comparat cu legile rasiale votate în 1938 în plin fascism. Dar în tabăra romilor, denumită şi River village, situată departe de drumurile principale şi de palatele din centrul istoric al Romei, se preferă să se ocolească această polemică. "Dacă Salvini vrea să vină aici, noi îl vom primi cu curtoazie. El trebuie să vadă cum trăim", asigură Habibi Mehmedi, un tânăr de 18 ani.

Bineînţeles, "există printre noi şi unii care fac lucruri rele, dar cei mai mulţi de aici sunt italieni şi nu au comis niciodată vreun delict", adaugă el pentru AFP. Marcello Zuinisi, fondator al Nazione Rom (Naţiunea Romă), o asociaţie care luptă pentru drepturile romilor şi a Sinti (ţiganilor) în Italia, consideră că nu trebuie să se teamă de ameninţările noului ministru de interne, omul forte al guvernului italian. "Îl cunosc pe Matteo Salvini, noi am avut mai multe convorbiri", asigură el.

Cuvinte aruncate și... atât

"Nu cred să facă mare lucru, acestea sunt doar cuvinte", a adăugat Zuinisi. Şi ca dovadă, el prezintă corespondentului AFP un mesaj pe care l-a trimis ministrului de interne pentru a-l avertiza că Institutul de statistică din Italia a efectuat încă din 2017 un studiu de durată despre romii din această ţară. "Mai târziu, în cursul zilei, el şi-a schimbat discursul şi a început să evoce modul în care fondurile europene - destinate romilor - au fost utilizate. M-a ascultat", afirmă Marcello Zuinisi. Zuinisi a explicat astfel că asociaţia s-a deplasat recent la Bruxelles pentru a cere Comisiei Europene o anchetă asupra utilizării celor 7 miliarde de euro din fonduri structurale acordate Italiei pentru a favoriza cazarea, sănătatea şi educaţia romilor şi a persoanelor fără adăpost. "Dar în tabere nu s-a primit nimic, nici măcar o aspirină", afirmă el.

Potrivit Asociaţiei 21 iulie, în Italia există între 120.000 şi 180.000 de romi şi Sinti, dintre care circa 16.400 trăiesc în tabere precum cea de la 'River village', risipiţi în 87 de oraşe diferite. În aceste tabere, 43% dintre rezidenţi sunt italieni, restul provenind din ţări din fosta Iugoslavie. Doar la Roma există 17 tabere şi deşi romii nu reprezintă decât 0,3% din populaţia Italiei, ei sunt supuşi la tot felul de discriminări. Acuzaţi adeseori de furt şi trafic de toate tipurile, romii reuşesc cu greu să se integreze, mai ales în capitala italiană, unde crima organizată este parţial în mâinile clanurilor de origine Sinti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy