USR a sesizat CCR pe Legea Cadastrului: "Amenință dreptul de proprietate al românilor"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

USR a depus sesizare la Curtea Constituțională cu privire la legea care modifică şi completează Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare care, "sub pretextul facilitării implementării Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, ia în derâdere dreptul de proprietate al românilor".

"USR a depus sesizare la Curtea Constituțională cu privire la legea PSD-PNL-UDMR care, sub pretextul facilitării implementării Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, ia în derâdere dreptul de proprietate al românilor. Dacă legea intră în vigoare, persoana care figurează în registrul agricol chiar și o zi, fără să aibă un drept de proprietate asupra terenurilor, devine proprietar pe loc, din cauza ambiguității textului care lasă loc la interpretări”, transmite USR.

„Prin modificările aduse, e suficient, practic, să plătești impozitul pentru anul 2022 pentru imobilul altuia, figurezi în registrul agricol - practicile în acest sens în mediul rural fiind frecvente - și devii latifundiar. În aceste condiții, cei care sunt adevărații proprietari rămân peste noapte fără terenuri. De ce? Pentru că așa au votat PSD, PNL și UDMR. După ani de litigii, după ani în decursul cărora s-a încercat să se facă dreptate românilor față de naționalizările abuzive din perioada comunistă, avem acum de-a face cu o expropriere de drept privat”, a declarat Oana Murariu, deputat USR.

Potrivit acestei, într-un proiect necesar și util, „coaliția PSD-PNL-UDMR a strecurat o prevedere prin care batjocorește dreptul de proprietate al românilor”.

"Este vorba de forma modificată a art. 41 alin. 10, potrivit căreia ”. Nu este admisibil să se ascundă în spatele unor proiecte tehnice încălcări atât de flagrante ale unui drept pentru care românii au pus dintotdeauna un accent deosebit - dreptul de proprietate. În plus, proiectul a fost adoptat fără respectarea tuturor formalităților impuse de lege, neavând precizată clar sursa de finanțare pentru cheltuielile pe care aplicarea sa le implică, iar acest lucru este neconstituțional, potrivit unor decizii anterioare ale CCR referitoare la procesul legislativ”, se menționează în finalul comunicatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel