„Sunt extrem de săraci. Le este frică să nu fie expulzați”. Zeci de români au adunat tone de deșeuri dintr-o tabără: „Sunt și copii care locuiesc acolo”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„Sunt extrem de săraci. Le este frică să nu fie expulzați”. Zeci de români au adunat tone de deșeuri dintr-o tabără: „Sunt și copii care locuiesc acolo” FOTO: captură leparisien.fr
„Sunt extrem de săraci. Le este frică să nu fie expulzați”. Zeci de români au adunat tone de deșeuri dintr-o tabără: „Sunt și copii care locuiesc acolo” FOTO: captură leparisien.fr

Conduși de Edouard Feinstein, aproximativ 30 de voluntari din cadrul asociației Ecological Rescue Organ, ajutați de românii care locuiesc în tabără, au adunat gunoiul acumulat de ani de zile între Noisiel și Champs-sur-Marne, regiunea Île-de-France din Franța.

De la vârsta de 12 ani, Andreea servește ca ghid și interpret. Duminică dimineață, asociația Organismul de Salvare Ecologică (OSE) a abordat un proiect major: curățarea gunoiului din La Grange, care se află între Noisiel și Champs-sur-Marne, la marginea autostrăzii A4. Originalitatea constă în faptul că în operațiune au fost implicați cei 100 de români care locuiesc acolo într-o tabără improvizată. Câteva tone de deșeuri au fost ridicate și colectate pe acest teren noroios și foarte greu accesibil pentru vehiculele de colectare a deșeurilor.

„Ideea este să asociem populația cu protecția mediului înconjurător”, lansează Édouard Feinstein, președintele OSE. Voluntarii nu au venit cu mâinile goale. Au adus genți, mănuși, salopete și gel dezinfectant pentru românii care îi ajută. Există și câteva meniuri cadou: prăjituri pentru toată lumea, țigări pentru adulții care fumează și dulciuri pentru copii. Asociația nu se rostogolește pe aur. Dar asta nu este nimic în comparație cu locuitorii acestei tabere. „Sunt extrem de săraci. Le este frică să nu fie expulzați. Tabăra a suferit un incendiu pe 10 noiembrie”, explică șeful asociației.

 

O colibă ​​valorează o sută de euro

 

Locuitorii taberei sunt ocupați. Andreea este traducătoarea. Interpreții oficiali care urmau să vină în sprijinul OSE n-au mai ajuns. Tânăra, într-o franceză plină de viață, își povestește viața de zi cu zi și a comunității sale. „Vorbesc franceză, dar sunt româncă”, zâmbește ea. „Am ajuns aici copil fiind apoi am plecat în România. Și apoi ne-am întors. Locuim aici într-o cabană de mult timp”. Ea spune că a locuit o perioadă într-un hotel din Lognes înainte de a ajunge în această pădure. Nu a mai fost la școală de cel puțin un an. „Vreau să mă întorc acolo”. Ea explică că o cabană, când familia care o ocupă decide să se întoarcă în România, se vinde cu „aproximativ 100 de euro”.

Un bărbat cu o barbă care ascunde parțial un tatuaj colorat pe partea din față a gâtului aduce gunoi. Numele lui este Costel si are 30 de ani. „Sunt bucuros să fac curățenie. Avem nevoie de un tomberon acolo (n.r. - arătă spre o grămadă mare de deșeuri la marginea satului). Dacă ar fi un tomberon, oamenii nu și-ar arunca gunoiul peste tot”. Édouard Feinstein îi explică că tomberoanele nu depind de el și acel teren, foarte denivelat și noroios, nu i-ar permite.

Pe de altă parte, asociația OSE le va lăsa echipamente. „Scopul este ca ei să nu mai trăiască în deșeuri. Sunt copii care locuiesc acolo...”, suspină Edouard Feinstein.

 

„Ne-a luat săptămâni să ne organizăm vizita”

 

Venind din Villepinte (Seine-Saint-Denis), Maryam, o studentă la literatură în vârstă de 20 de ani, este unul dintre voluntari. „De obicei, șantierele sunt aproape de râuri. Aici, particularitatea este că este o tabără locuită. Oamenii au acumulat deșeuri. Ridicarea aici este mai complicată, deoarece terenul este noroios”

Pentru a se pregăti pentru această curățenie, Edouard Feinstein și trupa lui au venit de mai multe ori în tabără cu un traducător. „Ne-a luat câteva săptămâni să ne organizăm vizita. Tonele de deșeuri, adunate la intrarea în tabără, vor fi ridicate joi de EpaMarne, care gestionează o parte din lemn, și de Agenția Spațiilor Verzi (AEV) din regiunea Île-de-France, care gestionează altele. Locuitorii lagărului mai au trei zile să curețe acest loc”, calculează Edouard Feinstein. După plecarea voluntarilor, românii au continuat curățenia în tabără.

În urma incendiului din lagăr, primarul din Champs-sur-Marne, Maud Tallet (PC), a amintit că a alertat de mult serviciile Statului despre prezența acestei tabere, pentru care cere evacuare de luni de zile. „Locuitorii acestei mahalale trebuie să fie îngrijiți de serviciile de stat pentru a le găsi cazare de urgență”, a indicat atunci alesul.

Acesta este al 33-lea loc pe care asociația OSE l-a curățat de la începutul anului. Structura, cu sediul la Paris (XIIe) are 70 de membri și radiază în principal în Île-de-France. Dar ocazional curăță locații în afara regiunii capitalei. Este subvenționat de mai multe companii, în special de RATP care i-a acordat 10.000 de euro pe an. OSE speră să obțină și 2.000 de euro de la departamentul Seine-et-Marne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel