Uniunea Europeană propune crearea unui fond pentru reconstrucția Ucrainei, după război 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Uniunea Europeană intenţionează să creeze un fond pentru reconstrucţia Ucrainei după eventuala încheiere a confruntărilor militare cu Rusia, afirmă oficiali de la Bruxelles citaţi de Agenţia France-Presse.

Liderii statelor Uniunii Europene au în vedere constituirea unui ''fond fiduciar'' pentru a susţine Ucraina şi a ajuta la reconstrucţia aceste ţări după războiul declanşat de Rusia, potrivit unui proiect consultat marţi de AFP.

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor UE se întâlnesc joi la Bruxelles pentru un summit de două zile dedicat consecinţelor invaziei ruse în Ucraina.

''Având în vedere distrugerile şi pierderile enorme suferite de Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană este determinată să susţină guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor sale imediate şi, odată ce agresiunea rusă va fi încetat, pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice'', se arată în proiectul cu concluzii al summitului european.

''În acest scop, Consiliul European convine să fie creat un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina şi solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere'', indică documentul, fără a oferi detalii despre modul de constituire şi funcţionare a fondului.

Se vor strânge și fonduri separat



Conform aceluiaşi proiect, este solicitată şi organizarea unei ''conferinţe internaţionale pentru strângerea de fonduri în cadrul Fondului fiduciar de solidaritate cu Ucraina''.

Iniţiativa a fost anunţată iniţial vineri de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acest fond ''ar contribui la furnizarea de servicii de bază şi ar răspunde nevoilor imediate ale cetăţenilor'' ucraineni şi de asemenea ''ar oferi lichidităţi pentru susţinerea continuă a autorităţilor şi, pe termen mai lung, ar servi drept coloană vertebrală a reconstrucţiei'' Ucrainei, a argumentat preşedintele Consiliului European.

UE a alocat deja 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta autorităţile ucrainene în faţa asaltului trupelor ruse, plus încă un miliard de euro pentru achiziţionarea de arme destinate Ucrainei, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel