Un român, prins după 20 de ani, trăia liniștit în Anglia fără să știe că este condamnat în România: „Aveam o viață normală, o familie, un loc de muncă”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Un român, prins după 20 de ani, trăia liniștit în Anglia fără să știe că este condamnat în România: „Aveam o viață normală, o familie, un loc de muncă”
Un român, prins după 20 de ani, trăia liniștit în Anglia fără să știe că este condamnat în România: „Aveam o viață normală, o familie, un loc de muncă”

Răsturnare de situație în cazul românului condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru tentativă de omor și prins după 20 de ani.

A fost eliberat din penitenciar după ce a obținut în instanță redeschiderea procesului ca să își demonstreze nevinovăția, relatează Știrile PRO TV. Acesta susține că altcineva a săvârșit fapta și că autoritățile l-au confundat. Băbatul își schimbase numele și își întemeiase o familie în Anglia, fără să știe, spune el, că este căutat de polițiști.

Întâmplarea a avut loc în ianuarie 1999, în Horodnicul de Sus din Suceava. Bărbatul, care avea pe atunci 19 ani, a fost implicat într-o altercație cu mai mulți tineri în fața căminului cultural din sat.

„Toată cearta a pornit de la militar. Noi ne-am băgat să îi despărțim. Am văzut că cineva se lua de el, că el nu știu ce avea cu o fată. Mi s-a dat cu spray în ochi, am căzut jos, eu și acum am martori, dar ei nu au fost audiați niciodată. Eu nu am purtat niciodată surubelniță, cuțit”, spune Ion Bălan, conform sursei citate.

 

„Aveam o viață normală, o familie, un loc de muncă, eram un cetățean ca oricare”

 

Dorel Țigănescu a fost trimis, ulterior, în judecată. Însă, spune el, nu a știut și a plecat împreună cu un grup de prieteni în Marea Britanie la muncă. Acolo și-a schimbat numele în Ion Bălan.

„Am băgat ceva de la mine, mai spuneai ceva și obțineai azil politic. Am obținut actele pe numele de Bălan”, mai spune Ion Bălan.

Timp de 20 de ani omul a locuit la Londra. În tot acest timp autoritățile române îl căutau.

„Aveam o viață normală, o familie, un loc de muncă, eram un cetățean ca oricare”, mai adaugă Ion Bălan.

În 2010 a fost găsit. Inițial autoritățile din Marea Britanie au respins mandatul de arestare emis pe numele său. În 2019 procedura s-a reluat, iar de această dată a fost arestat.

„Acesta pur și simplu a fost ridicat de la domiciliul său și a fost plasat sub ceea ce se numește arestul provizoriu”, a precizat Alexandru Elvir Iliescu, avocat.

 

Omul a invocat faptul că a fost judecat în lipsă și nu a avut ocazia să se apere

 

În toamna anului trecut el a fost extrădat și încarcerat la Rahova pentru a executa pedeapsa de șapte ani și șase luni de închisoare.

Pe 26 aprilie a fost însă eliberat, iar procesul său a fost redeschis, la cererea lui, după ce omul a invocat faptul că a fost judecat în lipsă și nu a avut ocazia să se apere.

„Cu alte cuvinte ne-am întors în timp, urmând acum să se facă dreptate, să se afle adevărul. Toate actele de urmărire penală au fost făcute într-o zi, circa 24 de ore”, a mai spus avocatul.

Bărbatul se află acum sub control judiciar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel