Un nou decret în Italia: Angajatorii care nu respectă badantele, amenzi de până la 1.500 de euro

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un nou decret în Italia: „Decret Transparență” - Decretul Legislativ nr. 104/2022, urmărește creșterea protecției lucrătorilor casnici. Acest decret a extins considerabil obligațiile de informare pentru menajere, badante și dădace în Italia. Angajatorii care nu comunică mai multe informații în momentul angajării personalului și nu respectă decretul pot fi amendați cu o sumă de până la 1.500 de euro.

Aceste noi prevederi din „Decretul Transparenței” extind informațiile cerute în domeniul dreptului muncii și se adaugă celor referitoare la informațiile din domeniul confidențialității și securității la locul de muncă. Tot din acest motiv, Ministerul și Inspectoratul Muncii au publicat circulare care furnizează informații utile angajatorilor cu privire la modul de a furniza corect informații badantelor, menajerelor și dădacelor.

Italia. O badantă s-a ales cu un apartament de 2.600.000 euro, 125.000 euro de cheltuială pe săptămână și o asigurare de viață de 3 milioane

 

Decretul Transparenței a schimbat radical lucrurile


La începutul unei relații de muncă, angajatorul (compania) era obligat să furnizeze o serie de informații lucrătorilor săi. Din 1997 (cu Decretul Legislativ 152/1997) există obligația de a furniza informații, în termen de 30 de zile de la angajare. Ulterior, art. 36 din Decretul legislativ nr. 81 din 2008 a stabilit că angajatorul se asigură că fiecare lucrător primește informații adecvate privind siguranța la locul de muncă. Și, de asemenea, legislația privind prelucrarea datelor cu caracter personal, în urma reformei Regulamentului European (UE) 2016/679 (așa-numitul „GDPR”), a reafirmat și extins sarcina informării lucrătorilor.

Acum, cu Decretul Transparenței, lucrurile s-au schimbat radical. Scopul urmărit este crearea „condițiilor de muncă transparente și previzibile în Uniunea Europeană”, așa cum se precizează în Directiva (UE) 2019/1152 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 pe care o pune în aplicare Decretul 104/2022.

Noul decret nu se limitează la a cere ca noile informații să fie incluse în noile contracte stipulate de acum înainte, ci obligă să integreze toate contractele existente chiar dacă sunt semnate înainte de intrarea în vigoare a noii legi, adică din luna august.

Este deja în vigoare noul regim de sancționare, care prevede sancțiuni pentru angajatorii care nu se conformează, cu o amendă de până la 1.500 de euro.

Vieți sacrificate pentru româncele care îngrijesc bătrâni în Italia: „Accepți, pentru că te obligă datoriile și sărăcia din România”

 

Ce este obligat să precizeze angajatorul în contract 


Subiectul informațiilor care urmează să fie transmise lucrătorilor și care urmează să fie incluse în contracte cuprinde, pe scurt: detaliile referitoare la părțile contractului, locul de muncă, sediul, clasificare, data începerii, tipul raportului de muncă, perioada de probă, pregătire, concediu, preaviz de retragere, remunerare, planificarea timpului de lucru, contractul colectiv aplicat, instituțiile de asigurări sociale, asistență și siguranță, sistemele automatizate de luare a deciziilor utilizate etc.

Prin urmare, „informațiile se referă nu numai la aspectele și acordurile contractuale sau la prevederile exclusiv ale dreptului muncii, ci și la unele informații despre prelucrarea datelor cu caracter personal, despre prelucrarea automată și sistemele automate de luare a deciziilor sau de monitorizare și privind siguranța la locul de muncă, în special cu privire la dreptul de a primi instruirea oferită”.

Italia. S-a făcut dreptate pentru o badantă româncă, acuzată de copiii pensionarei că i-ar fi furat 50.000 euro: „Fapta nu există”

 

------------------------------------------------------------------------


Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG   

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel