Un îngrijitor român din Austria a vrut să se îmbogățească prin metode ilegale: „Sunt fapte disprețuitoare”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un îngrijitor român este acuzat de un furt în valoare de 15.400 de euro din casa în care a lucrat din Graz, Austria.

„Sunt fapte extrem de dezgustătoare, disprețuitoare, perfide, care au fost comise împotriva unor persoane care au nevoie de îngrijire”, a declarat indignat procurorul Hansjörg Bacher la începutul audierii. Românul acuzat ar fi îngrijit un bărbat lângă Graz în anul 2018.

În ciuda unei interdicții explicite, acesta a intrat în camera soției pensionarului. Conform declarațiilor sale, el trebuia să „șteargă pânzele de păianjen și praful”. Astfel, românul a descoperit o rezervă secretă care conținea bijuterii și numerar. După ce bărbatul pe care îl îngrijea a murit, îngrijitorul și-a încetat serviciul.

„Vor să ne ia de proști”. Un român din Austria a luat ajutor social de 80.000 euro ilegal: „Nu știam că trebuie să raportez înnoptările la prietena mea”

 

„Consecințe psihologice masive” pentru victimă

 

A tot sunat-o pe văduvă să vadă ce mai face. Când pensionara i-a spus că este în spital, s-a gândit că este momentul să dea lovitura. Împreună cu un complice a intrat prin balcon în dormitorul femeii. Dar ea era deja externată din spital și stătea adormită în pat. Când s-a trezit, se spune că românul a împins-o brutal pe pat și i-a administrat un anestezic. Apoi a furat bijuterii în valoare de 15.400 de euro, numerar și un telefon mobil.

De atunci, femeia a suferit „consecințe psihologice masive” din cauza acestui fapt și se baricada mereu noaptea în camera ei, a spus procurorul.

 

Românul are antecedente: Tâlhărie asupra unui bărbat de 93 de ani

 

În 2021, românul ar fi fost implicat într-un jaf în Austria Superioară. Verișoara soției sale a fost plasată la o femeie de 93 de ani printr-o agenție și a avut grijă de ea. 

Se spune că românul i-a cerut să vadă dacă există obiecte de valoare. De altfel, îngrijitoarea a descoperit într-un subsol o valiză cu lingouri de aur și monede, evaluată în total la 934.000 de euro.

S-a convenit ca aceasta să împacheteze lucrurile într-o pungă și să le pună într-un tomberon din fața casei. Acolo românul ar fi venit să le ia cu un complice. Dar vecinii au dejucat lovitura.

Îngrijitoarea a fost deja condamnată la trei ani de închisoare, și este considerată principalul martor în procesul de acum de la Graz.

Austria. Român internat într-un centru psihiatric, după ce s-a năpustit asupra unui biciclist: „E o rețea! Mă persecută de ani de zile“

 

„Îmi pare atât de rău pentru tot”

 

Românul a mărturisit parțial. A recunoscut ce i-a făcut văduvei. „Ați crezut că aceasta este o oportunitate bună”, a spus judecătorul Erik Nauta, iar intervievatul a dat din cap. 

Dar nu a recunoscut violența împotriva femeii și susține că singurul responsabil pentru aceasta era complicele lui. 

Îngrijitorul român a subliniat că în al doilea caz din 2021 nu și-a dorit niciodată să ia geanta cu lingouri cu el. „Îmi pare atât de rău pentru tot”, a încheiat românul.

Instanța a rămas în pronunțare și dacă va fi găsit vinovat, românul va merge în spatele gratiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel