Enis Jelassi, un elev de 15 ani din Potenza, s-a calificat pentru Olimpiada Internațională de Științe Naturale (IESO 2025), care va avea loc în China începând cu 7 august, dar participarea sa este incertă din cauza lipsei cetățeniei italiene. Adolescentul, născut în Italia dintr-o mamă româncă și un tată tunisian, are pașaport tunisian și permis de ședere legal, însă nu deține cetățenie italiană, conform legislației actuale care permite obținerea acesteia doar la împlinirea vârstei de 18 ani, scrie publicația Corriere Della Sera.
Povestea sa a devenit cunoscută în urma unei scrisori transmise de conducerea Liceului Științific „Galileo Galilei” din Potenza către Ministerul de Interne, prin care se solicită acordarea cetățeniei italiene „pentru merite școlare”. „Elevul meu va reprezenta Italia și sistemul școlar italian, fără a fi cetățean italian. Este o problemă de societate”, a declarat profesoara de științe Valentina Cantarelli pentru agenția LaPresse.
„Vorbește cu un ușor accent sard, cunoaște Constituția, s-a născut aici”, subliniază echipa didactică a liceului.
Cazul elevului olimpic de origine română a stârnit reacții politice puternice
Performanța lui Enis este notabilă: înscris de profesoara Cantarelli la Campionatele Naționale de Științe Naturale organizate de ANISN, adolescentul a trecut succesiv prin fazele școlare, regionale și naționale, clasându-se pe locul al doilea în finala desfășurată în luna mai la Assisi. Calificarea sa pentru lotul olimpic s-a concretizat după participarea la un stagiu de pregătire organizat în luna iunie, în Val d'Aosta. Profesora Serena Zaza, referentă a departamentului de Științe și președintă regională ANISN, a fost implicată direct în coordonarea acestui parcurs.
Situația a stârnit reacții în rândul clasei politice. Raffaele Nevi, purtătorul de cuvânt național al Forza Italia, a transmis că „această poveste este un exemplu al necesității implementării Ius Scholae. Acești copii, care sunt buni și capabili, ar trebui să primească cetățenia la sfârșitul studiilor. Este vorba despre integrare, nu despre imigrație ilegală”.
La rândul său, deputatul Angelo Bonelli (Europa Verde - AVS) a criticat ferm lipsa de flexibilitate a actualului guvern: „Este o poveste care ne face fericiți pentru Enis, dar ne umple de rușine pentru felul în care sunt tratați cei care nu sunt recunoscuți oficial ca cetățeni. Cetățenia este un instrument al integrării și valorizării sociale și educaționale.”
Secretarul partidului +Europa, Riccardo Magi, a subliniat că situația elevului din Potenza reflectă realitatea a „sute de mii de tineri italieni în toate sensurile, dar fără recunoaștere legală”. Magi a amintit că partidul său a propus un referendum pentru corectarea acestei „nedreptăți sistemice” care afectează tinerii născuți și crescuți în Italia, dar care se lovesc de „un zid birocratic ce le blochează accesul la drepturi fundamentale”.
În timp ce familia, profesorii și colegii speră într-o soluție rapidă, timpul presează: IESO 2025 începe în mai puțin de trei săptămâni, iar fără cetățenie italiană, Enis riscă să nu poată reprezenta oficial țara în numele căreia a câștigat calificarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News