UE urmează să stabilească un răspuns coordonat în privinţa situaţiei COVID din China. Mai multe țări impun deja teste Covid

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Oficialii guvernamentali din domeniul sănătăţii din cadrul Uniunii Europene vor purta miercuri discuţii cu privire la un răspuns coordonat la creşterea infecţiilor cu COVID-19 în China, a anunţat luni preşedinţia suedeză a UE, după ce discuţiile din decembrie s-au încheiat fără nicio decizie în acest sens.

La o întâlnire similară din 29 decembrie, desfăşurată online cu participarea a peste 100 de reprezentanţi ai guvernelor UE, agenţiilor de sănătate UE şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Italia a îndemnat celelalte state membre UE să-i urmeze exemplul şi să testeze călătorii sosiţi din China, pentru COVID, în contextul în care Beijingul urmează a ridica restricţiile de călătorie pe 8 ianuarie.

Alte state ale blocului comunitar european format din 27 de ţări au transmis că nu văd necesară o astfel de măsură, în pofida deciziei Chinei de a-şi relaxa restricţiile pandemice deşi se confruntă cu un val de noi infecţii.

UE urmează să stabilească un răspuns coordonat în privinţa situaţiei COVID din China

 

"Este programată pentru miercuri, 4 ianuarie, o reuniune în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR) pentru o informare actualizată privind situaţia COVID-19 din China şi pentru a se discuta posibile măsuri UE care trebuie luate în mod coordonat", a declarat o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei suedeze a UE.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a transmis printr-o scrisoare adresată la 29 decembrie guvernelor UE că ar trebui să se ia în considerare extinderea imediată a secvenţierii genomice a infecţiilor cu COVID-19 şi monitorizarea apelor uzate, inclusiv în aeroporturi, pentru a se detecta apariţia de tulpini noi, având în vedere creşterea numărului de infecţii din China.

Mai multe țări impun deja teste Covid negative anumitor zboruri

 

Kyriakides a precizat că blocul comunitar european ar trebui să fie "foarte vigilent", deoarece nu prea există date epidemiologice şi de testare fiabile în privinţa Chinei şi a sfătuit miniştrii sănătăţii din UE să-şi evalueze practicile actuale privind secvenţierea genomică a coronavirusului "ca măsură imediată".

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a transmis săptămâna trecută că nu recomandă în prezent măsuri în privinţa turiştilor sosiţi din China. Potrivit ECDC, tulpinile care circulă în China sunt deja în Uniunea Europeană, cetăţenii UE au niveluri de vaccinare relativ ridicate, potenţialul de infecţii importate este scăzut în comparaţie cu infecţiile zilnice din UE, iar sistemele de asistenţă medicală fac faţă în prezent situaţiei, potrivit Reuters, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel