UE şi SUA au convenit un acord comercial. Taxe de 15% pentru produsele importate din Europa

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Ursula von der Leyen și Donald Trump (Foto: captură Youtube)
Ursula von der Leyen și Donald Trump (Foto: captură Youtube)

Statele Unite şi Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe care au avut-o duminică în Scoţia preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele american Donald Trump, au anunţat aceştia în faţa presei, la complexul de golf Turnberry al preşedintelui SUA, potrivit agenţiilor Reuters, AFP şi EFE.

S-a ajuns astfel la un consens care va evita un război comercial între UE şi SUA începând cu 1 august, dată de la care Trump a ameninţat anterior că Statele Unite vor aplica taxe vamale de 30% asupra importurilor provenite din UE.

Trump a precizat, după discuţia cu Von der Leyen, că acordul convenit prevede taxe vamale de 15% care vor fi aplicate în SUA asupra importurilor din UE, precum şi creşterea de către blocul comunitar a achiziţiilor de energie şi echipamente militare din SUA, precum şi a investiţiilor europene în SUA.

Concret, UE s-a angajat să cumpere din SUA produse energetice în valoare de 750 de miliarde de dolari şi să realizeze în SUA investiţii suplimentare de 600 de miliarde de dolari, a explicat preşedintele american.

El a mai precizat că taxa vamală de 15% în SUA va fi de asemenea aplicabilă pentru autovehiculele importate din UE. În schimb, a adăugat Trump, taxele vamale pentru oţel şi aluminiu în SUA vor rămâne la nivelul actual de 50%.

În acest timp, taxele vamale percepute de UE asupra importurilor din SUA vor fi zero, a precizat de asemenea preşedintele american.

Uniunea Europeană acceptă taxele impuse de SUA

 

La rândul ei, Von der Leyen a confirmat taxele vamale de 15% care vor fi percepute în SUA pentru mărfurile importate din UE, argumentând că blocul comunitar acceptă aceste taxe pentru echilibrarea schimburilor comerciale cu SUA, ţară care înregistrează un deficit comercial semnificativ în relaţiile comerciale cu UE.

Preşedinta Comisiei Europene a estimat că acesta este "un acord bun, care va aduce stabilitate şi predictibilitate" pe ambele maluri ale Atlanticului.

Acest acord cadru le va aduce companiilor europene "certitudine şi stabilitate", a spus mai târziu Von der Leyen, în declaraţii separate acordate presei la aeroport înaintea plecării.

Declarații contradictorii ale celor doi

 

Ea a confirmat că Uniunea Europeană va spori importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA şi a prezentat acest lucru ca un avantaj, întrucât va conduce în paralel la scăderea importurilor de gaz rusesc.

Pe de altă parte, Von der Leyen a contrazis unele afirmaţii ale lui Trump. De pildă, ea a dat de înţeles că taxa vamală de 15% va fi aplicabilă în SUA şi pentru produsele farmaceutice. Trump afirmase că produsele farmaceutice au fost excluse din această negociere, fără însă a explica mai mult.

De asemenea, preşedinta Comisiei Europene a precizat că nu a fost luată o decizie asupra produselor băuturi spirtoase. Aceasta este una dintre categoriile de produse pentru care mai trebuie clarificate detaliile tarifare în săptămânile următoare, iar pentru sectorul aeronautic nu vor fi aplicate taxe vamale în tranzacţiile dintre UE şi SUA, a completat Von der Leyen despre acordul care mai are nevoie de aprobarea statelor membre ale UE.

În anul 2024, UE a exportat bunuri în valoare de 606 miliarde de dolari către SUA, în timp ce exporturile SUA către ţările UE au însumat 370 de miliarde de dolari, de unde rezultă un deficit comercial de 236 de miliarde de dolari în defavoarea SUA, conform datelor oficiale, care nu includ serviciile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel