Ucraina și Rusia sunt de acord să garanteze securitatea siturilor nucleare ucrainene

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina şi Rusia sunt "dispuse" să discute pentru a garanta securitatea siturilor nucleare ucrainene, compromise de război, a declarat joi seară şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, notează AFP.

"Primul meu obiectiv a fost să stabilesc un dialog direct la un nivel foarte înalt", a explicat Rafael Grossi, revenit de la Antalya, în Turcia, unde s-a întâlnit separat cu miniştrii de externe rus, Serghei Lavrov, şi ucrainean, Dmitro Kuleba, în paralel cu discuţiile care au eşuat să încheie un acord de încetare a focului.

"Cele două părţi sunt dispuse să lucreze şi să discute cu AIEA", a salutat el în faţa presei la Viena, sediul agenţiei ONU pentru probleme nucleare, raportând "întâlniri fructuoase, dar nu uşoare".

Rafael Grossi s-a oferit iniţial să călătorească la Cernobîl, scena celui mai grav dezastru nuclear civil din istorie în 1986, dar oferta sa a fost refuzată.

Situaţia de pe teren este "teribilă", a insistat directorul general, referindu-se la numărul tot mai mare de incidente

De unde urgenţa "de a se ajunge la un acord-cadru comun pentru consolidarea securităţii instalaţiilor nucleare" ale ţării care are 15 reactoare şi mai multe depozite de deşeuri.

Cernobîl, care a căzut în mâinile ruşilor la 24 februarie, a suferit miercuri o întrerupere a curentului electric. Comunicaţiile telefonice sunt întrerupte, iar la faţa locului sunt blocaţi peste 200 de tehnicieni şi paznici care lucrează zi şi noapte.

La 4 martie, centrala atomoelectrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, a suferit lovituri de artilerie provocând un incendiu şi stârnind temeri legate de un dezastru.

AIEA a mai făcut cunoscut faptul că Zaporojie a avut probleme de transmisie similare cu cele de la Cernobîl

 

Pe de altă parte, AIEA a mai făcut cunoscut miercuri că este "îngrijorată de întreruperea bruscă a transmisiilor de date către sediul central din Viena" de la Zaporojie, a doua zi după o problemă similară la Cernobîl.

Aceste sisteme permit supravegherea de la distanţă a materialelor nucleare şi a activităţilor la faţa locului pentru a preveni proliferarea.

"Observăm o deteriorare, este îngrijorător. Pierdem treptat o cantitate mare de informaţii", a deplâns Rafael Grossi.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, şeful Agenţiei ONU a avertizat constant asupra pericolelor conflictului, primul care are loc într-o ţară cu un vast program nuclear.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel