Trenuri pentru muncitori români spre Austria. CFR Călători dezminte orice negociere. OBB spune că are "oferte clare"

Andreea Cosma |
Data publicării:

CFR Călători dezminte existenţa unor negocieri cu compania austriacă OBB privind introducerea unui tren special care să transporte muncitori români în Austria, informează agenţia APA.

În schimb, compania austriacă OBB susţine că "de mai multe săptămâni" este în contact cu partenerii din Ungaria şi România. OBB spune că a făcut "oferte concrete" companiilor de căi ferate din Ungaria şi România pentru astfel de trenuri speciale. În plus, OBB spune că, din punct de vedere operaţional, nu există niciun fel de restricţii pentru ca un astfel de transport să aibă loc în data de 2 mai.

La rândul său, ministrul român al Transporturilor, Lucian Bode, a declarat vineri, la Timişoara, că până în momentul de faţă nu există înregistrată nicio solicitare din partea vreunui oficial austriac cu privire la un tren care să plece din Gara Timişoara, pe 2 mai, pentru a transporta în Austria forţă de muncă din România pentru îngrijirea vârstnicilor din această ţară.

 

Ministrul Transporturilor: "Nu există nicio solicitare oficială din partea vreunui oficial austriac"

 

Lucian Bode a subliniat că este vorba despre "declaraţia unui politician" austriac şi că dacă se va ajunge la un acord guvernamental, "nu va veni cine va dori în România cu trenul să ia pe cine va dori din România, în gară, să-i ducă unde doresc ei".

"Eu am văzut această comunicare publică din partea unui oficial austriac. La Ministerul Transporturilor nu există nicio solicitare oficială din partea vreunui oficial austriac pentru acel tren care să pornească din Timişoara pe data de 2 mai. Noi am cerut să facă demersurile şi am transmis adrese oficiale către Ministerul Afacerilor Externe, către ambasadă, către Ministerul Afacerilor Interne, să ne spună dacă la ei a ajuns vreo astfel de solicitare. La noi nu a ajuns", a afirmat Lucian Bode.

Săptămâna trecută, agenţia de presă Reuters informa că Austria a decis să introducă un tren de noapte care, săptămânal, începând cu data de 2 mai, va aduce muncitori din România care să asigure servicii pentru persoanele care necesită îngrijire permanentă din Austria. Reuters cita un comunicat al Ministerului austriac al Afacerilor Europene, potrivit căruia cursa directă cu trenul de noapte între Timişoara şi Viena va începe cu un tren pe săptămână, dar ar putea fi extinsă la trei trenuri pe săptămână. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel