Traian Băsescu, mesaj EMOȚIONANT: „Cred eu că UE poate evolua către Statele Unite ale Europei”

Traian Basescu in Parlament
Traian Basescu in Parlament

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat astăzi, la Universitatea din Oradea, că avem nevoie de o Uniune Europeană cât mai integrată şi cât mai echitabilă, pentru a deveni un pol de putere globală într-o lume tripolară.

„Soluţia pe care eu o văd nu este decât integrarea. O integrare cât mai profundă prin respectarea deplină a Tratatului Uniunii Europene, dar o integrare explicată popoarelor. Altfel Uniunea Europeană va rămâne o creaţie care ne-a ferit de conflicte după Al Doilea Război Mondial, dar care uşor, uşor îşi pierde şi vocaţia de putere importantă a lumii şi, în acelaşi timp, îşi pierde şi coeziunea. Integrare este obiectivul care trebuie îndeplinit dacă vrem ca Europa să fie pe puntea de comandă, alături de cei trei poli existenţi deja, pe puntea de comandă a proceselor de globalizare, să fie acolo unde se iau deciziile, să influenţeze deciziile globale, fie că sunt economice, fie că sunt decizii care vizează securitatea. Nu avem decât să fim ca un tot. Unitar. O Europă unită. Integrată”, a subliniat Traian Băsescu, în conferinţa susţinută în Aula Magna, cu titlul „Viitorul Uniunii Europene. Securitatea pe primul loc”.

Citește și Traian Băsescu: „Dacă vă uitați la discursul lui Dragnea, o să vedeți ce înseamnă pelagra UE"

Traian Băsescu a precizat că Uniunea Europeană mai are multe probleme de rezolvat pentru a-şi atinge acest obiectiv, precum moneda euro, fenomenul migraţiei, utilizarea forţei de muncă, echilibrarea sistemelor de salarizare, pensii şi taxe.

„În aceste condiţii, cred eu că Uniunea Europeană poate evolua către Statele Unite ale Europei, devenind unul din polii de putere globală şi, implicit, o voce autorizată în prefigurarea viitorului planetei şi nu să rămânem ca acum, o Uniune Europeană, care va primi efectele procesului de globalizare şi nu va fi printre cei care vor stabili cum decurge procesul de globalizare”, a afirmat Traian Băsescu.

Din punct de vedere al securităţii, fostul şef al statului a subliniat că Uniunea Europeană, în ansamblul ei, este una expusă, referindu-se la frontiera de sud, nordul Africii, la frontiera de est, dar şi la tensionarea relaţiilor Europa-Washington pe care o consideră păguboasă.

Citește și Traian Băsescu, atac NEAȘTEPTAT: "Le-a SĂRIT smalțul de pe FAȚĂ"

„Aş trage o concluzie. Avem nevoie de o Europă cât mai integrată şi cât mai echitabilă, în care popoarele să-şi regăsească valorile culturale, care trebuie protejate, dar avem nevoie ca europeni să vorbim pe o singură voce. Şi a doua concluzie a intervenţiei mele: securitatea este garanţia posibilităţii de a se ajunge la prosperitate în Europa, iar securitatea nu ne-o putem garanta decât alături de Statele Unite care au capacitatea militară necesară pentru descurajarea oricărei intenţii războinice la adresa Europei”, a conchis Băsescu.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy