Teorie conspiraționistă: Internetul este „mort” din 2016. Cum a apărut această ipoteză și de ce are succes

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Teorie conspiraționistă: Internetul este „mort” din 2016. Cum a apărut această ipoteză și de ce are succes
Teorie conspiraționistă: Internetul este „mort” din 2016. Cum a apărut această ipoteză și de ce are succes

Pământul este plat și vaccinurile anti-coronavirus introduc cipuri 5G. Sunt unele dintre cele mai neverosimile și, uneori, periculoase teorii ale conspirației care circulă pe internet. Dar una dintre aceste teorii ale complotului susține că însuși internetul este „mort” de mai mulți ani, web-ul nu mai există de fapt, iar o mare parte din conținutul pe care îl găsim pe net a fost creat, în realitate, de roboți. 

Această teorie a internetului ”mort” a fost adusă recent în discuție de revista americană The Atlantic, unde jurnalista Kaitlyn Tiffany a publicat o anchetă, după ce atenția i-a fost atrasă de o discuție surprinsă pe un forum, Agora Road’s Macintosh Cafe, relatează Digi24. Este o platformă de discuții dedicată inițial culturii vaporwave, o mișcare artistică generată de un anumit gen de muzică electronică, dar unde utilizatorii discută uneori despre teorii ale conspirației.

Ipoteza „internetului mort” a fost dezvoltată într-un lung text publicat pe 5 ianuarie 2021 de un utilizator al cărui pseudonim era IlluminatiPirate (o referință la o altă teorie a conspirației foarte răspândită). Titlul mesajului său era „Teoria internetului mort: cea mai mare parte a web-ului este falsă”. Păstrându-și anonimatul, autorul a declarat pentru The Atlantic că este supervizor de operațiuni la o companie de logistică din California. El susține că teoria pe care o descrie în postarea sa a preluat-o de la utilizatorii altor platforme de discuții online.

 

Ce spune teoria internetului „mort”?

 

Conform acestei teorii, internetul ar fi „murit” în 2016 sau 2017. Ce înseamnă aceasta, în viziunea autorului? Internetul pare „gol și lipsit de oameni” și totodată „complet neproductiv”. Autorul susține că rețele de inteligență artificială, cu alte cuvinte roboții, operează în colaborare cu influenceri plătiți în secret de persoane anonime. Asta s-ar afla, de fapt, în spatele unei bune părți din conținutul publicat pe internet, un conținut care, altfel, se presupune că este creat de oameni. Scopul unei asemenea operațiuni ar fi acela de a crea consumatori care vor cumpăra „o gamă tot mai largă de produse culturale după noi standarde”.

Ca un argument pentru teoria sa, „IlluminatiPirate” susține că utilizatorii cu care luase legătura pe internet „au dispărut cu toții fără urmă”. În plus, el a observat „aceleași discuții, aceleași fotografii și aceleași răspunsuri au fost postate la nesfârșit de-a lungul anilor”.

Teoria „internetului mort” rămâne, totuși, „de nișă” printre ideile conspiraționiste, spune The Atlantic, dar autoarea anchetei notează că un videoclip în limba spaniolă pe această temă, postat pe YouTube, a avut peste 260.000 de vizualizări din mai 2021 până spre sfârșitul lui august 2021.

 

De ce această teorie este falsă?

 

Desigur, internetul nu este „mort”, iar conținutul pe care îl vedeți nu este creat nicidecum de mașini, ci de oameni. Însă există o parte adevărată legată de  rolul unor„roboți”: inteligența artificială este responsabilă pentru selecția conținutului la căutare și pentru trafic.

În 2020, 40% din traficul mondial de internet își avea originea în activitățile „boților”, potrivit companiei americane de securitate cibernetică Imperva. Ce este un „bot”? Este un software, un program, care funcționează în mod autonom și automat. Uneori, în cazul acestor „boți” poate fi vorba de malware.

Ce fac acești „boți”? Unii sunt „chatbots”, roboți conversaționali utilizați pentru a furniza într-un mod automat informații utilizatorilor de internet. Alții sunt folosiți pentru a genera false vizualizări pe platformele de streaming, permițând deținătorilor de conturi să vândă reclame la un tarif mai mare. Există, de asemenea, „boți” folosiți pentru a răspândi informații false sau pentru a crea așa-numitele deepfake-uri, videoclipuri care par foarte reale, dar care sunt complet artificiale, adesea folosite în scopuri rău intenționate.

Însă toate aceste elemente, chiar dacă există, nu înseamnă că teoria conspirației despre „internetul mort” este realistă. Ceea ce se postează pe internet, inclusiv articolele de presă, sunt create de oameni.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel