Tăriceanu, "VEŞNIC RECUNOSCĂTOR": "A fost ANCORA noastră"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis un mesaj "sorei Franţa", cu ocazia Zilei Naţionale, spunând că primul nostru rege, Carol I, a fost "mai mult francez decât german" şi că "Franța a fost ancora noastră în Europa și pentru asta îi vom rămâne veșnic recunoscători".

"Nu cred că sunt pe lume multe țări care să fi avut o mai mare influență asupra istoriei noastre decât sora Franța. Și nu de azi, de ieri, ci încă de pe vremea când Jean Nevers, fiul ducelui de Bourgogne, lupta la Nicopole împotriva turcilor, cot la cot cu Mircea cel Bătrân, acum mai bine de șase secole.

Citeşte şi: Tăriceanu, SUPĂRAT pe Juncker: "Iohannis să pună piciorul în PRAG. În fiecare zi, pe NESIMŢITE...."

Am avut vremuri când franceza era limba de salon în România, limba diplomației și când ai noștri tineri ”la Paris învățau”, cum scria marele Eminescu. Tot marea Franță și revoluția ei sub lozinca "Liberté, égalité, fraternité" a inspirat pașoptiștii români și i-a însuflețit să lupte pentru unire și independență, după ce, la 1846, oameni precum Kogălniceanu, Bălcescu, Ghica ori C.A Rosetti fondau, în Cartierul latin, Societatea studenţilor români din Paris al cărei preşedinte de onoare era poetul Alphonse de Lamartine.

Citeşte şi: Tăriceanu, MESAJ pentru "prietenii americani": "La fiecare 4 iulie mă gândesc..."

Franţa a sprijinit esențial unirea Moldovei cu Ţara Românească. Mai apoi, ne-am câștigat independența și statutul de regat tot grație Franței și lui Napoleon al treilea, iar primul nostru rege, Carol I, a fost, și el, mai mult francez decât german. Franța a fost ancora noastră în Europa și pentru asta îi vom rămâne veșnic recunoscători, fiind, cum se știe, și prima țară care și-a manifestat solidaritatea cu românii după revoluția anticomunistă din decembrie 1989. Pentru că, așa cum spunea și generalul de Gaulle, ”cimentul relaţiilor dintre România şi Franţa este latinitatea celor două ţări”.

E un privilegiu și o onoare, deci, pentru mine și pentru colegii mei din ALDE să urăm azi Franței, de Ziua Națională, un cald, sincer și prietenesc ”La mulți ani!", a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe pagina sa de Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel