Tânăr patron, bun de plată în Belgia: Cum s-a îmbogățit cu mii de euro de pe urma a zeci de muncitori sezonieri români

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Tânăr patron, bun de plată în Belgia: Cum s-a îmbogățit cu mii de euro de pe urma a zeci de muncitori sezonieri români
Tânăr patron, bun de plată în Belgia: Cum s-a îmbogățit cu mii de euro de pe urma a zeci de muncitori sezonieri români

Un tânăr de 26 de ani din Sprimont, lângă Liège, Belgia, riscă o pedeapsă de 12 luni de închisoare și o amendă de 182.400 de euro pentru muncă nedeclarată. În calitate de subcontractant, H.P. a permis unei pepiniere Harelbeek să eludeze în mod masiv regulile privind munca sezonieră.

Pe 27 aprilie 2018, inspectoratul social a efectuat o inspecție la o pepinieră din Harelbeke, regiunea Flandra din Belgia. Verificarea a scos la iveală o muncă nedeclarată la scară largă. În total, 38 de lucrători sezonieri români s-au dovedit a fi înregistrați incorect la sistemul de asigurări sociale. De asemenea, sezonierii români primeau salarii mult prea mici.

Potrivit auditorului de muncă, Filiep De Ketelaere, compania a folosit subcontractantul H.P. din Liège pentru a eluda regulile privind munca sezonieră. Lucrătorii sezonieri au voie să lucreze 65 de zile pe sezon la o rată de securitate socială mai mică, dar dacă lucrează mai mult, trebuie să fie angajați pe o bază permanentă. „Odată ce cele 65 de zile au expirat, personalul a fost preluat de firma inculpatului”, a precizat De Ketelaere. „Apoi i-a pus să lucreze ca subcontractant în Harelbeke și a facturat 16 euro pe oră pentru asta. El le-a plătit 10 euro, la negru, muncitorilor sezonieri”.

„Am crezut că s-a prăbușit blocul”. Explozie puternică în apartamentul unui antreprenor român, în Belgia: Mai multe victime - FOTO

 

„Astfel de înselătorii duc la falimentul sistemului nostru de asistență socială”

 

La adresa companiei H.P. din Awans, Liège, era doar o cutie poștală. „Cu alte cuvinte, era o companie fantomă. Astfel de înșelătorii duc la falimentul sistemului nostru de asistență socială”, spune De Ketelaere.

Firma horticolă în sine nu a fost urmărită penal pentru că a rambursat între timp 104.000 de euro restanțe la salarii și 86.000 de euro contribuțiile la asigurările sociale. A plătit și o amendă de 57.000 de euro.

H.P. nu s-a prezentat la proces. Instanța se va pronunța pe 19 aprilie.

„Au urmărit să facă bani rapid ilegal”: Tânără româncă și soțul ei, condamnați după ce polițiștii au descins la ei acasă: „Nu mă lăsau să mă urc la ultimul etaj”

 

-----------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH  

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6  

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel