Szarlotka, plăcinta poloneză cu mere. Acest desert fabulos îi va cuceri și pe cei mai pretențioși

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Szarlotka, plăcinta poloneză cu mere. Acest desert fabulos îi va cuceri și pe cei mai pretențioși
Szarlotka, plăcinta poloneză cu mere. Acest desert fabulos îi va cuceri și pe cei mai pretențioși

Szarlotka, plăcinta poloneză de mere , este un desert fabulos și simplu de preparat. În Polonia actuală, există multe variații ale szarlotka. 

Polish Szarlotka provine dintr-un desert creat de faimosul bucătar francez, Marie-Antoine Carême (1784 - 1833), la Paris, în secolul al XVIII-lea. În Polonia din secolul al XIX-lea, Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829 - 1901) a publicat o rețetă folosindu-se pâine de secară învechită ca bază pentru placintă în cărțile sale de bucătărie extrem de populare.

Vezi și: Sarmale de post cu dovlecei, în foi de viță: Rețeta care va parfuma bucătăria cu miros de primăvară

 

Ingrediente

Pentru aluat:

500 de grame de făină

1 linguriță praf de copt

120 de grame de zahăr 

270 de grame de unt

6 gălbenușuri mari

2 linguri de smântână

Vezi și: Tort Lacrimile îngerilor: Rețeta pas cu pas a desertului divin, irezistibil

Pentru umplutură:

6 mere aurii

120 de grame de zahăr

2 lingurițe scorțișoară măcinată

3 linguri suc de lamaie

2 linguri de zahăr glazură

Încearcă și: Tort „Lapte de pasăre“: Cel mai fin desert pe care l-ați putea pregăti de Paște. Deliciu și rafinament în aceeași farfurie

 

Szarlotka, plăcinta poloneză de mere - Mod de preparare

 

Pasul 1

Pregătiți mai întâi aluatul. Tăiați 250 g de unt cubulețe și puneți-le într-un castron mare. Adăugați zahărul, făina și drojdia și frământați până când toate ingredientele sunt bine amestecate. Adăugați gălbenușurile și smântâna și continuați să frământați până obțineți un aluat omogen. Dacă amestecul este prea lipicios, puteți adăuga puțină făină.

Pasul 2

Separați aluatul în două părți, una 1/3 din total și cealaltă 2/3. Faceți două bile, înfășurați-le în folie de plastic și lăsați să se odihnească timp de 1 oră; cea mai mare parti din aluat o puneți în frigider și cea mai mică în congelator.

Pasul 3

Pentru a face umplutura, curățați merele, tăiați-le în jumătate și scoateți miezul cu semințele. Apoi, tăiați-le în felii foarte subțiri și puneți-le într-o cratiță cu puțină apă. Gătiți la foc mic 12-15 minute fără să amestecați.

Pasul 4

Adăugați zahărul, sucul de lămâie și scorțișoara și amestecați cu grijă cu o spatulă, asigurându-vă că feliile de măr nu se rup prea mult. Lasă-l să se răcească.

Pasul 5

Preîncălziți cuptorul la 180 °. Întindeți puțin unt într-o tavă rotundă sau într-un vas dreptunghiular de copt, de aproximativ 20x30 cm, și acoperiți baza cu o bucată de hârtie de copt.

Pasul 6

Scoateți bila mare de aluat din frigider, întindeți cu un sucitor și aliniați părțile laterale și fundul tăvii pregătite. Întindeți feliile de mere deasupra cu grijă.

Pasul 7

Scoateți celălalt aluat din congelator și radeți-l deasupra stratului de mere. Puneți tava în cuptorul fierbinte și coaceți plăcinta pentru aproximativ 60 de minute. Lăsați să se răcească înainte de a fi mulat și serviți cu zahăr pudră.

Poftă bună!

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel