Suedia, împărțită în două. Adolescenții care l-ar fi UCIS pe un ROMÂN, salvați de JUDECĂTORI

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În micuțul oraș suedez aflat la patru ore sud-vest cu trenul de Stockholm, povestea crimei românului Gică a rămas o dramă zguduitoare pentru cei 20.000 de locuitori. 

Raportul precizează drept cauză a morții „sângerarea internă a ficatului”, scrie Libertatea.ro. Înalt de 1,74 metri, Gică cântărea doar 53 de kg. Potrivit lui Staffan Täckholm, un localnic care trecuse prin parc în acea seara, Gică era slăbit, „dacă suflai spre el, putea să cadă”.

De asemenea, românul era „într-o stare bună, el părea fericit și beat”, adaugă martorul audiat. Raportul medico-legal a arătat că Gică avea 2,57 grame de etanol la mie, adică un grad ridicat de intoxicare cu alcool.

Citește și Suedia. Cum a fost UCIS un ROMÂN. Au ARUNCAT cu un BORCAN cu URINĂ în el

„Abuzul cronic de alcool concomitent cu boala ficatului (ciroză) poate să fi contribuit la faptul că deteriorarea ficatului a devenit atât de gravă și a dus la sângerare", susține același raport medico-legal. În aceste condiții, în care probele se concentrează împotriva ficatului, avocații copiilor pledează că Oliver și Emil nu se consideră vinovați de crimă.

 

Dacă ai sub 15 ani, nu ești pedepsit în Suedia

 

Datorită celor 14 ani ai săi, mezinul cetei de vănători, Emil, are un statut special. Codul Penal suedez prevede că doar tinerii de peste 15 ani pot fi condamnați. O persoană care nu a împlinit această vârstă nu poate fi urmărită penal pentru infracțiune și nici pedepsită.

Însă, în cazul în care cineva este suspectat de săvârșirea unei infracțiuni grave înainte de vârsta de 15 ani, același Cod Penal din Suedia cere instanței să afle dacă tânărul a comis infracțiunea. Ca să se știe adevărul, chiar dacă nu va fi condamnat.

Procurorii au convins instanța că puștii au mințit. În fața anchetatorilor, Oliver și Emil dăduseră constant vina unul pe altul.

Atât Oliver, cât și Emil au declarat că celălalt i-a dat lui Gică atât prima, cât și ultima lovitură. Băieții au recunoscut că l-au bătut pe Gică folosind un semn de lemn abia când ADN-ul victimei a fost găsit pe semn.

 

Judecătorii se gândesc că altcineva l-ar fi putut omorî

 

La acestă răscruce a procesului, apare raționamentul care a înfuriat o parte a societății suedeze. Instanța susține că există posibilitatea ca altcineva să-l fi omorât pe Gică după plecarea celor doi.

„În lumina modului de viață și abuzului de alcool al lui Gică, se poate considera că există un risc crescut ca el să fi avut alți oameni care i-au dorit răul. Mai ales că nu există nicio investigație despre ce alte persoane ar fi putut fi în zonă”, se agață instanța de lipsurile din ancheta poliției.

În sentința sa, tribunalul districtual constată că „Procuratura nu a reușit să demonstreze că Oliver sau Emil au provocat moartea lui Gică. Nu s-a demonstrat că loviturile lui Oliver au provocat orice alt rău decât durerea și sângerarea musculară sau subcutanată a victimei”.

Prin urmare, spre stupoarea unei bune părți a societății suedeze, tribunalul nu încadrează faptele la crimă, ci la abuz brutal.

 

Puștii scapă cu sentința de abuz

 

În total, în noaptea de 7-8 august 2018, Emil îl lovise pe Gică de 6 ori în cap, de 3-4 ori în spate, o dată cu conul reflectorizant și o dată cu colacul de salvare. Oliver îl lovise de 15-20 de ori în cap și de aproximativ 3 ori în alte părți ale corpului, potrivit Libertatea.

Argumentele instanței, care i-au scăpat pe băieți: 1. Ficatul bolnav de ciroză al lui Gică. 2. Ipoteza că ar mai fi putut exista un agresor după plecarea celor doi.

Abuz înseamnă „felul nemilos în care Oliver și Emil au acționat, pentru o lungă perioadă de timp, atacând o persoană singuratică, slabă și vulnerabilă, care nu avea de unde să meargă și care avea dificultăți în a cere ajutor”. Dar infracțiunea de abuz e mult mai clement încadrată decât cea de crimă.

Cu sentința de abuz, Emil scapă de tot, datorită vârstei de 14 ani. Oliver este cantonat într-un centru pentru tineri, cu regim închis, timp de 5 luni. Decizia nu este definitivă.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel