SUA preia conducerea ONU. Rusia „în defensivă” la Consiliul de Securitate al ONU

Elena Didila |
Data publicării:
Sediul Natiunilor Unite din New York
Sediul Natiunilor Unite din New York

Statele Unite își propun să continue izolarea Rusiei în cadrul Națiunilor Unite, în timp ce preia frâiele organismului de conducere global în această lună.

Vorbind marți la sediul ONU din New York, Linda Thomas-Greenfield, reprezentantul permanent al SUA, a prezentat o agendă cuprinzătoare care a inclus două evenimente semnate: conflictul și securitatea alimentară și impactul tehnologiei digitale asupra politicii.

Asumarea președinției prin rotație a Consiliului de Securitate în acest moment înseamnă că organismul format din 15 membri „va fi, desigur, ocupat de războiul Rusiei în Ucraina”, a spus Thomas-Greenfield. 

 

141 din cele 193 de state membre ONU au deplâns invazia Rusiei

 

Mai multe națiuni în curs de dezvoltare au ales să nu condamne deschis Rusia, multe din cauza relațiilor politice și economice importante cu Moscova.

Pe 2 martie, 141 din cele 193 de state membre ONU au deplâns invazia Rusiei și au cerut retragerea imediată a forțelor sale din Ucraina . Pe 24 martie, 140 de țări din Adunarea Generală au cerut Rusiei să-și înceteze ostilitățile, care au creat o criză umanitară pentru civili.

China, cel mai apropiat aliat politic al lui Putin, s-a abținut la ambele voturi, dar s-a opus deciziei fără precedent a adunării de a scoate Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului

Thomas-Greenfield a spus că încercarea de a opri invazia rusă a fost o provocare pentru Consiliul de Securitate, potrivit Newsweek.

„Am reușit să izolăm Rusia în Consiliul de Securitate și acesta este un succes semnificativ. Am reușit să unificăm vocile care condamna Rusia în Adunarea Generală", a spus ea.

„Rusia este izolată în Consiliul de Securitate și de fiecare dată când avem o discuție în Consiliul de Securitate în legătură cu Rusia, ei sunt în defensivă”, a continuat ea. „Vom continua să-i menținem în defensivă până când vor pune capăt atacului lor brutal asupra poporului ucrainean”.

 

SUA au făcut presiuni asupra Chinei pentru a-și schimba orientarea pro-Rusia

 

Linda Thomas-Greenfield a spus că SUA au făcut presiuni asupra Chinei pentru a-și schimba orientarea pro-Rusia, dar fară succes. Totuși, diplomatul american a considerat abținerile ca fiind favorabile cauzei Ucrainei.

„Dar pe măsură ce acest război continuă, cred că China va fi pusă în situația de a trebui să determine dacă va continua să apere această agresiune în care este implicată Rusia, să continue să apere încălcările drepturilor omului și crimele de război pe care Rușii se angajează”, a spus Thomas-Greenfield în aprilie. „Dacă decid să-și folosească dreptul de veto în sprijinul Rusiei, va trebui să explice asta întregii ONU”

SUA, preluând președinția consiliului britanic, se așteaptă să solicite sau să susțină mai multe voturi pro-Ucrainei la Adunarea Generală. 

Albania și Brazilia, următoarele în linie de conducere, au avut tendința de a vota cu omologii lor occidentali și africani în Consiliul de Securitate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel