UE vrea să confiște bunurile rusești și să le doneze Ucrainei

Elena Didila |
Data publicării:

Comisia Europeană lucrează la un instrument de confiscare a bunurilor rușilor sancționați în toate țările UE.

Comisia Europeană lucrează la un instrument de confiscare a bunurilor rușilor sancționați în toate țările UE, pentru a le pune la dispoziție unui fond comun pentru a compensa Ucraina”. Acest lucru a fost declarat de comisarul european pentru justiție, Didier Reynders. O mișcare care fusese deja anunțată în prealabil de Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell. Stârnind proteste de la Moscova, potrivit Europa Today.

„Țările UE ar trebui să ia în considerare confiscarea rezervelor valutare ruse înghețate pentru a ajuta la finanțarea reconstrucției postbelice a Ucrainei”, a spus Borrell într-un interviu pentru Financial Times. 

Ideea, în context internațional, nu este nouă: Statele Unite, după revenirea talibanilor la putere în Afganistan, au decis să folosească miliarde de dolari din activele înghețate ale Băncii Centrale Afgane cu scopul de a le aloca parțial la compensarea victimelor terorismului și, parțial, la ajutorul umanitar pentru Afganistan. 

Un model pe care Bruxelles-ul vrea acum să-l adopte pentru Ucraina: „Avem bani în buzunare – a spus Borrell – și cineva trebuie să-mi explice de ce este bun pentru banii afgani și nu pentru banii ruși”.

Cuvintele sale au declanșat imediat proteste din partea Rusiei, potrivit cărora o astfel de măsură ar fi un act de „lege junglei” și ar duce la „distrugerea însăși a fundamentelor relațiilor internaționale”, a avertizat ministrul adjunct de externe al Moscovei, Alexandru Grushko, citat de Tass.


O astfel de decizie „ar afecta înșiși europenii și Occidentul în general pentru că ar fi un act total ilegal”, a adăugat el.

 

Citește și...

Ucraine susține că a încercat să lovească "fatal" Rusia: A perturbat vânzările interne de alcool

 

"Printre lucrurile remarcabile cunoscute azi se numără atacul împotriva sistemului de accize (din Rusia - n. red.), cu ajutorul căruia s-a reuşit dezorganizarea vânzărilor de alcool în Rusia", a arătat într-o conferinţă la Paris oficialul ucrainean, ale cărui atribuţii în cadrul guvernului de la Kiev sunt legate inclusiv de domeniul informatic.

La evenimentul pe tema securităţii informatice, Fedorov a explicat ironic motivul acţiunii: "Am decis că oamenii trebuie să fie treji" pentru a putea face faţă "propagandei" guvernului de la Moscova, a spus el, conform traducerii în franceză a discursului în ucraineană.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel