Statul italian va plăti 760.000 euro despăgubiri în numele unei românce care a ucis o tânără: Doina are doi copii și nu are proprietăți

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Statul italian va plăti 760.000 euro despăgubiri în numele unei românce care a ucis o tânără: Doina are doi copii și nu are proprietăți. FOTO: captură leggilo.org
Statul italian va plăti 760.000 euro despăgubiri în numele unei românce care a ucis o tânără: Doina are doi copii și nu are proprietăți. FOTO: captură leggilo.org

Doina Matei, românca care a ucis-o pe Vanessa Russo, este deja în libertate și ar trebui să despăgubească familia victimei cu 760.000 de euro pe care nu îi are. Statul italian va despăgubi membrii familiei victimei.

Statul italian va fi nevoit să despăgubească familia Vanessei Russo, tânăra de 22 de ani ucisă cu o umbrelă de românca Doina Matei într-o stație de metrou din Roma Capitale în anul 2007. Doina, deja în libertate după ce a împlinit 10 ani sentința, este „nula de drept” și are doi copii în întreținere. Motiv pentru care va reveni Republicii Italiene să acorde despăgubiri în favoarea părinților și fraților victimei, în valoare totală de 760.000 de euro.

La acea vreme, evenimentul dramatic a provocat o mare agitație în mass-media din cauza brutalității deosebite a atacului. Doina Matei, o româncă fără permis de ședere, a străpuns-o pe Vanessa Russo cu vârful unei umbrele în urma unei banale certe. Lovitura dată de româncă a fost imortalizată de camerele de supraveghere ale metroului. A fost de așa natură încât a provocat moartea prin spargerea craniului fetei de 22 de ani care a murit după o agonie chinuitoare. Doina, care între timp încercase să evadeze, a fost urmărită și arestată la domiciliul ei din Marche.

 

Statul italian va fi cel care va despăgubi membrii familiei Vanessei

 

Acuzația de ucidere voluntară, formulată în primă instanță, a fost imediat remodelată în omor din culpă calificat. Românca a cerut și a obținut să fie judecată cu ritul prescurtat, câștigând o reducere cu o treime din pedeapsă. La sfârșitul anului 2007, românca a fost condamnată la 16 ani de închisoare și plata de despăgubiri pentru prejudicii aduse familiei Russo. Sentința în primă instanță a fost confirmată de Curtea de Apel în 2008 și a devenit definitivă doi ani mai târziu. După ce a ispășit 10 ani de pedeapsă, în 2019, Doina a redevenit liberă.

În anul 2012, membrii familiei Vanessei au decis să meargă la tribunalul Perugia, orașul în care își are domiciliul inculpata, pentru a obține despăgubiri. Doi ani mai târziu, în 2014, instanța capitalei Umbriei a condamnat-o pe Doina să plătească 260.000 de euro în favoarea tatălui Vanessei, 300.000 mamei sale, 100.000 fratelui ei și aceeași sumă surorii ei. Sume nerecuperabile întrucât Doina s-a dovedit a fi fără proprietate și cu doi copii în întreținere în România. În acel moment, părinții victimei de 22 de ani au decis să dea în judecată statul italian, pentru a obține despăgubirile. Neprimind niciun răspuns, membrii familiei au prezentat un nou recurs la instanța de la Roma, obținând sentința Președinției Consiliului de Miniștri la plata sumei totale de 760.000 de euro.

Curtea de Apel de la Roma, în ultimele luni, a confirmat decizia Curții Europene de Justiție: statul italian va fi cel care va despăgubi membrii familiei Vanessei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel