Spectacol astral pe cerul României, în această noapte. La ce ore pot fi văzute Perseidele

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spectacol astral pe cerul României, în această noapte. La ce ore pot fi văzute Perseidele
Spectacol astral pe cerul României, în această noapte. La ce ore pot fi văzute Perseidele

În această noapte va fi spectacol pe cerul României. Perseidele, ploaia de meteoriți este vizibilă, în fiecare an, la mijlocul lunii august. Atunci când este cer senin ele apar din nou.

În noaptea de 12 spre 13 august se produce maximul curentului de meteori Perseide. Mai exact, se vor vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei.

Mirel Bîrlan, directorul Observatorului Astronomic, a explicat joi, la Antena 3, ce sunt aceste Perseide și în ce zone vor putea fi observate.

„Într-adevăr, în seara aceasta vom avea parte de un spectacol astral. Va fi maximul de meteori care sunt asociați curetului meteoric al Perseidelor. Vom avea deci un specacol de lumini, aceste dârse luminoase. Meteorii provin de fapt de la o cometă și Pământul trece în această perioadă mai lungă, dar acum este maximul de activitate. Trece prin zona în care cometa și-a făcut orbita în jurul Soarelui.

Anul acesta este particular, deoarece Luna este foarte aproape de Luna Nouă, deci cerul, în principiu, nu va fi poluat de lumina Lunii. Și, pentru a vedea curentul meteoric al Perseidelor vă recomand că să mergeți, eventual în afara orașului, sau într-un loc mai întunecat, unde poluarea luminoasă este moderată și în același timp, să așteptați ora 01:00, ora 02:00, după miezul nopții'', a spus Mirel Bîrlan, directorul Observatorului Astronomic.

 

„Pentru a le vedea trebuie să ieșiți în afara orașelor și să priviți cerul cu ochiul liber”

 

Reprezentanţii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului București au o serie de recomandări pentru iubitorii fenomenelor astonomice.

„Pentru a le vedea trebuie să ieșiți în afara orașelor și să priviți cerul cu ochiul liber, după miezul nopții, până dimineață.

Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon.

În mod normal se pot vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră, dar nu vă supărați dacă sunt mai puține (sau mai multe), au transmis aceştia, pe pagina de Facebook.

„Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale, însa în mod normal se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut”, potrivit specialiştilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel