Spania. Un român și alți doi bărbați, evadare ca în filme: „Pistol adus cu ajutorul unei drone, cu care urma să răpească un polițist“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Un român și alți doi cetățeni din Extremadra, Spania, au plănuit să evadeze din penitenciarul din Cáceres. Polițiștii au împiedicat tentativa de evadare și o posibilă răpire a unui agent de penitenciar au fost dejucate. În planul de evadare era implicat și un pistol care avea să fie adus de o dronă și cu care să își ducă planul de răpire la bun sfârșit.

Funcționarii aflați de serviciu în modulul trei al centrului penitenciar din Cáceres au împiedicat, la 19 august, o posibilă tentativă de evadare a trei deținuți, a declarat joi sindicatul central CSIF într-un comunicat, care asigură că, odată cu cercetările lor, lucrătorii penitenciarelor au detectat că "se plănuia o evadare cu armă de foc și răpirea unui funcționar".

Sindicatul și instituția spaniolă care răspunde de administrarea penitenciarelor afirmă că unul dintre cei trei deținuți implicați în acest caz este de naționalitate română, iar doi dintre deținuți sunt din Badajoz. Transferul acestora într-un alt centru a fost deja propus. 

Autoritățile explică acum că investigațiile se concentrează asupra unui deținut, care este cel care a avut intervenția principală, participarea celorlalți doi ar fi fost secundară. Acest deținut a fost cel care i-a alertat pe oficiali, deoarece își făcuse publică intenția de a evada. În celula acestui deținut, ofițerii au găsit un telefon mobil și două țepușe. Ulterior, un al doilea telefon mobil a fost găsit într-un coș de gunoi, însă, potrivit instituțiilor penitenciare, în urma cercetărilor efectuate până în prezent nu s-a putut stabili dacă telefonul aparține deținutului, potrivit Elperiodicoextremadura.com.

Un român și alți doi bărbați, evadare ca în filme, în Spania

 

Deși fondul problemei este același, o posibilă tentativă de evadare, interpretarea prezentată joi de Uniune este diferită de cea a instituțiilor penitenciare. Potrivit detaliilor acestei instituții, "se pare" că unul dintre deținuții care urma să participe la operațiunea de evadare "intenționa să primească din exterior un pistol cu ajutorul unei drone" și cu arma de foc intenționa să "răpească un funcționar pentru a consuma evadarea".

Instituțiile penitenciare nu merg atât de departe în explicarea a ceea ce s-a întâmplat. Acesta a insistat, joi, că este încă devreme pentru a vorbi despre o planificare și o operațiune de evadare bine pregătită, precizând că singura referire la o dronă este cea care apare într-unul dintre mesajele telefonului mobil găsit în celulă.

Pistol introdus în penitenciar cu drona

 

Pentru sindicat, ceea ce s-a întâmplat este un eveniment care trebuie calificat drept "foarte grav" și care este încă o dovadă că centrul penitenciar "nu este echipat pentru a găzdui deținuți de profilul de periculozitate precum cei care sosesc în ultima vreme".

Sindicatul și purtătorul de cuvânt al instituțiilor penitenciare au evidențiat acțiunile funcționarilor care au acționat după ce au aflat că deținutul și-a manifestat intenția de a evada din închisoare. După percheziția celulei și localizarea telefonului și a țepușelor, faptele au fost aduse la cunoștința gărzii civile, care vineri, 20 august, a fost desfășurată pe tot parcursul acelei zile prin perimetrul închisorii și a survolat cu o dronă curtea închisorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel