Spania. Refugiați ucraineni, puși să muncească ore în șir, în fabrici clandestine de țigări

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Spania. Refugiații ucraineni, puși să muncească în fabrici ilegale de țigări
Spania. Refugiații ucraineni, puși să muncească în fabrici ilegale de țigări

Garda Civilă a descoperit trei fabrici clandestine de țigări de contrabandă în Logroño, Valencia și Sevilla și a confiscat 3,5 milioane de pachete de țigări, fără timbru fiscal, evaluate la peste 17 milioane de euro.

În urma operațiunii Fataca, care a fost desfășurată de Garda Civilă, în colaborare cu Europol, au fost arestate 17 persoane, care se foloseau de refugiați ucraineni pentru a fabrica țigările, raportează Direcția Generală a Gărzii Civile.

Operațiunea a început la sfârșitul anului 2021, când a fost descoperită o fabrică clandestină de țigări într-un șopron din orașul Los Corrales (Sevilia).

Agenții de la Garda Civilă au depistat o altă organizație criminală, care exporta cantități mari de țigări de contrabandă pe întreg teritoriul Spaniei, dar și în alte țări învecinate, relatează presa spaniolă.

Depozitele erau situate în orașele Alfaro (La Rioja), Los Corrales (Sevilia) și Enquera (Valencia). Fabricile erau dotate cu utilaje și tehnologii avansate. Potrivit Gărzii Civile, valoarea acestor fabrici este de circa 3.000.000 de euro, iar capacitatea lor de producție - în jur de 540.000 de pachete de țigări pe zi.

Români aduși de alți români în Spania, la muncă, exploatați și amenințați: Unul dintre ei, călcat cu tractorul: „Dacă zici ceva, te omor!“

În cadrul perchezițiilor, pe lângă cele 3,5 milioane de pachete de țigări, ofițerii au mai confiscat și 10.000 de kilograme de frunze de tutun, în valoare de peste 20.000.000 de euro. Agenții de la Garda Civilă au mai confiscat utilaje din în Estepa (Sevilia), cu care rețeaua infracțională plănuia să înființeze cea de-a patra fabrică clandestină la Osuna (Sevilia), pentru a crește în continuare producția și, prin urmare, profiturile.

 

Ucrainenii locuiau chiar în fabricile clandestine

 

Muncitorii care lucrau în aceste fabrici clandestine erau cetățeni ucraineni, care s-au refugiați în Spania, după ce, pe 24 februarie 2022, în Ucraina a început războiul. Ucrainenii erau puşi să muncească ore îndelungate şi locuiau în incinta fabricilor, în module improvizate din prefabricate. Nu aveau voie să părăsească locul de muncă pentru a nu fi depistaţi.

În ultima etapă a operațiunii, anchetatorii au depistat modul în care această rețea își diversifica activitatea infracțională, investind și în plantații mari de marijuana.

Român din Spania, dat de gol de un pahar de la bar: a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Garda Civilă a pus sub sechestru 7 proprietăți și 25 de vehicule. De asemenea, au fost blocate și conturile bancare deținute de cei anchetați care duceau o viață de lux în  provincia Sevilla și în Marbella  (Malaga).

Operațiunea a fost efectuată de Echipa de Criminalitate Economică a Comandamentului Gărzii Civile din Sevilla și dirijată de Tribunalul de Primă Instanță și Instrucțiune numărul 2 din Osuna (Sevilia).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel