Români aduși de alți români în Spania, la muncă, exploatați și amenințați: Unul dintre ei, călcat cu tractorul: „Dacă zici ceva, te omor!“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Poliția națională a arestat opt persoane și a eliberat cinci victime, dintre care una cu dizabilități intelectuale. Rețeaua de exploatare era formată din cetățeni români care își exploatau compatrioții pe câmpurile din zona rurală a orașului Sevilla.

Poliția națională a arestat opt români, acuzați că faca parte dintr-un  grup infracțional organizat care se oucpa cu traficul de persoane în scopul exploatării forței de muncă în sectorul agricol din provincia Sevilla. DE easemenea, poliția și a eliberat cinci victime - toate de naționalitate română - între care una cu dizabilități intelectuale, care a fost spitalizată timp de luni de zile după ce a suferit un accident de muncă, fiind călcată de un tractor.

După cum se arată într-un comunicat a poliției, citat de Diario de Sevilla, judecătorul a dispus încarcerarea a cinci dintre cei opt reținuți, ca presupuși membri ai unei organizații criminale din provincia Sevilla (La Algaba, Brenes, Villaverde del Río și El Viar), care au ținut victimele ascunse cu intenția de a nu le localiza și de a le trimite înapoi în România pentru a evita urmărirea penală pentru activitatea lor ilegală.

Români aduși de alți români în Spania, la muncă, exploatați și amenințați

 

Victimele erau români sflați pe teritoriul Spaniei în situație neregulamentară, în condiții de vulnerabilitate economică și de muncă. Mai mult, spun anchetatorii, una dintre victime, după ce s-a deplasat în altă localitate, a fost localizată de traficanți în autogară și a fost închisă pentru a nu depune mărturie în fața autorității judiciare. Potrivit anchetatorilor, liderul organizației criminale intenționa să atenteze la viața ei.

De asemenea, la ceva timp după ce o altă victimă a fost plasată într-un centru de plasament pentru persoane aflate în risc de excluziune socială, traficanții au reușit să o localizeze și să o rețină, intenționând să atenteze la viața sa pentru ca și aceasta să nu depună mărturie în fața autorității judiciare.

Cei implicați au mutat alte victime într-un loc izolat pentru a îngreuna localizarea lor de către poliție și intenționau să le trimită în afara Spaniei, înapoi în România, pentru a evita urmărirea penală a activității lor ilegale și arestarea.

Unul dintre membrii organizației criminale a fugit în România și, după ce s-a stabilit că se afla acolo, autoritatea judiciară a emis un mandat european de arestare, fiind arestat de poliția română.

Unul dintre ei, călcat cu tractorul: „Dacă zici ceva, te omor!“

 

Ancheta a început atunci când poliția a luat cunoștință de existența unei victime a traficului de persoane, care avea un handicap intelectual și care a suferit un accident de muncă în timp ce lucra la recoltare în Sevilla.

Victima, care nu avea documente și nu vorbea spaniola a fost călcată de un tractor care a trecut peste ea pe la brâu, provocându-i politraumatisme, mai multe fracturi și fiind nevoită să fie spitalizată luni de zile.

Deținuții își desfășurau activitatea ilegală în sectorul agricol, mobilizând și urmărind cererea sezonieră pentru a facilita exploatarea forței de muncă, iar din Sevilla rețeaua infracțională s-a mutat ulterior în provincia Salamanca, unde s-a stabilit pentru a începe sezonul de recoltare a cartofilor.

Una dintre victime, abuzată și sexual

 

Activitatea polițienească a fost coordonată cu Procuratura pentru Străini din Sevilla și a beneficiat de colaborarea Biroului Atașatului de Interne din România.

Ancheta a culminat cu eliberarea la Sevilla a cinci victime ale exploatării prin muncă, una dintre ele fiind și victimă a exploatării sexuale, și au fost confiscate 2.000 de euro în numerar, șase telefoane mobile, un vehicul de lux, bijuterii din aur și o documentație abundentă legată de anchetă.

---------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel