Spania nu mai găsește muncitori sezonieri. Ministerul Muncii: „Să majoreze salariile dacă vor angajați”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Ministerul Muncii din Spania avertizează asupra locurilor sezoniere: „Să majoreze salariile dacă vor să găsească angajați”
Ministerul Muncii din Spania avertizează asupra locurilor sezoniere: „Să majoreze salariile dacă vor să găsească angajați”

Este o problemă mai mult sau mai puțin recurentă pe întreg teritoriul Spaniei la acest început de sezon: mulți proprietari de afaceri hoteliere au adevărate bătăi de cap să găsească oameni cu care să-și completeze personalul. În acest sens, departamentul condus de Yolanda Díaz vede clar calea încurajării lucrătorilor: cu un salariu mai mare, oamenii trăiesc mai fericiți și muncesc cu mai multă pasiune.

Unii spun că se datorează schimbării de mentalitate pe care pandemia a adus-o cu ea. Din ce în ce mai mulți oameni muncesc pentru a trăi și nu invers. Într-un anumit fel, este sinteza a ceea ce a vrut să spună secretarul de stat pentru ocuparea forței de muncă, Joaquín Pérez Rey, care a subliniat că problemele posturilor vacante din Spania, care sunt specifice în sectoare precum industria hotelieră și sunt concentrate și pe unele teritorii, au de-a face cu faptul că nu sunt plătiți suficient și că nu sunt îndeplinite condițiile de muncă necesare pentru ca muncitorii să poată accesa locurile de muncă.

„Unele dintre locurile vacante care apar în anumite teritorii și industria hotelieră au de-a face cu neplata suficientă, nu există pauze, zilele sunt obositoare și lucrătorii nu își pot concilia viața personală cu cea profesională”, a spus secretarul. Având în vedere acest lucru, Pérez Rey a îndemnat companiile să plătească corespunzător, să respecte pauzele și programul de lucru și să permită concilierea vieții de familie cu cea personală. „Când se va întâmpla asta, posturile vacante vor dispărea ca spuma”, a spus Pérez Rey după prima întâlnire cu agenții sociali pentru a aborda posturile vacante de pe piața muncii spaniolă.

Ambasada României în Spania, anunț important pentru românii cu actele expirate în perioada stării de alertă

 

Peste 100.000 de locuri de muncă neocupate în Spania

 

„În Spania nu se poate spune că există o demisie masivă a lucrătorilor de la locurile lor de muncă”, a subliniat Pérez Rey. Conform celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică (INE), la sfârșitul trimestrului al patrulea din 2021 erau 109.085 de posturi neocupate în Spania, dintre care 95.556 aparțin sectorului serviciilor, 7.223 către industrie și 6.307 la construcție.

Astfel, Pérez Rey a explicat că în Spania nu se înregistrează o problemă generală a posturilor vacante, ci că este un fenomen localizat în unele sectoare precum industria hotelieră, construcții, agricultură sau transporturi. Cu toate acestea, Pérez Rey a subliniat că în sectoare precum industria hotelieră nu se poate vorbi de o penurie generală, deoarece abia are 4% din totalul posturilor vacante. „Ceea ce se întâmplă în unele teritorii ale Spaniei este o lipsă de adaptare a condițiilor de muncă”, a explicat secretarul de stat.

La aceste salarii mici, potrivit lui Pérez Rey, se adaugă și cazurile în care muncitorii trebuie să plătească pentru prețul locuinței în locuri în care chiria poate ajunge la o medie de 1.400 de euro, mai ales în zonele cu aflux turistic mare. Acesta este cazul Mallorca și mai ales Ibiza. „Nu este atât o problemă de lipsă de voință de a munci, cât de faptul că condițiile de muncă nu sunt suficient de adecvate și avantajoase pentru ca muncitorii să locuiască în condiții de demnitate”, a argumentat Pérez Rey.

Un român din Spania sfidează imposibilul: Deși are ambele mâini amputate, a obținut permisul de conducere după 10 ani de eforturi

 

„Vom avea nevoie să creștem sau să stabilim condiții de muncă suficient de adecvate”

 

Secretarul de stat a mai subliniat că o parte din posturile vacante sunt în sectoare de mare complexitate tehnică, precum tehnologia informației, inteligența artificială, realitatea virtuală sau securitatea cibernetică. În aceste cazuri, secretarul Muncii insistă asupra faptului că trebuie incluse elemente de recalificare a lucrătorilor pentru ca aceștia să poată intra în posturile vacante. Având în vedere acest lucru, agenții sociali au făcut apel la o nouă întâlnire în două săptămâni pentru a identifica și pune pe masă măsuri specifice pentru a pune capăt acestei probleme „pe termen scurt”.

„În unele cazuri concrete vom avea nevoie să creștem sau să stabilim condiții de muncă suficient de adecvate pentru ca aceste probleme teritoriale specifice să nu mai apară”. Dincolo de campaniile de inspecție specifice, Pérez Rey s-a asigurat că ministerul Muncii monitorizează îndeaproape respectarea condițiilor de muncă de către companiile legate de sectoarele sezoniere. 

Spania. O tânără muncitoare sezonieră româncă, ucisă. Criminalul a fugit, după ce a abandonat-o pe stradă. Este căutat de polițiști

 

„Vorbim deja despre o problemă structurală căreia trebuie să oferim soluții timpurii”

 

După întâlnire, secretarul general adjunct pentru politica sindicală al UGT, Mariano Hoya, a fost de acord cu analiza Ministerului Muncii că nu există o problemă masivă a posturilor vacante în țară, dar a subliniat că această problemă este concentrată mai ales în patru comunități: Madrid, Catalonia, Comunitatea Valenciană și Andaluzia, care cuprind aproximativ 20% din posturile vacante. Având în vedere acest lucru, și în fața problemelor depistate în sectoare specifice, Hoya a îndemnat la un efort de îmbunătățire a condițiilor lucrătorilor din țară, prin acorduri colective de muncă și promovarea formării pentru ocuparea posturilor foarte solicitante.

În același sens, secretarul confederal al Acțiunii Sindicale și Ocupării Forței de Muncă, Mari Cruz Vicente, a afirmat că, deși în prezent nu există nicio problemă actuală, sunt detectate anumite simptome că pot exista probleme structurale în viitor în ceea ce privește locurile vacante. În acest sens, Vicente a explicat că în sectoare precum construcții există un deficit de locuri de muncă vacante de aproximativ 30.000 de persoane, dar a avertizat că prognozele pe termen mediu vorbesc de 700.000 de persoane. „Vorbim deja despre o problemă structurală căreia trebuie să oferim soluții timpurii”, a subliniat el.

Peste 340.000 de români sunt angajați cu acte în Spania. Cifrele oficiale arată o creștere în ultimele 11 luni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel