Spania. La Palma, un infern: Sute de case, înghiţite de lavă. Erupţia Cumbre Vieja, anunţată de 22.000 de cutremure - VIDEO

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Lava Vulcanului din La Palma a ajuns la Ocean. Fenomenul devine tot mai periculos
Lava Vulcanului din La Palma a ajuns la Ocean. Fenomenul devine tot mai periculos

Aproximativ 5.000 de persoane din La Palma din Insulele Canare au fost evacuate pentru a scăpa de vulcanul Cumbre Vieja în erupție.

Erupția a început duminică după-amiază, iar oficialii au spus că până în prezent 100 de proprietăți au fost distruse de râurile de lavă. Nu au fost raportate decese sau răniți.

Cele patru sate evacuate includeau El Paso și Los Llanos de Aridane, cu adăposturi temporare amenajate pentru a găzdui rezidenți strămutați.

 

Lava cu o temperatură mai mare de 1.000C curgea încă la 700 de metri pe oră luni, potrivit Institutului de Vulcanologie din Insulele Canare, dar mai ales prin zone nepopulate.

 

„Rămâneți în case!”

 

Mariano Hernandez, președintele insulei La Palma, a cerut, de asemenea, oamenilor să rămână departe, descriind scena din zonă ca fiind „sumbră”. El a spus că un zid de lavă înalt de șase metri „înghite case, infrastructură și recolte în drumul său spre coastă".

Președintele Insulelor Canare, Angel Victor Torres, le-a spus localnicilor să „rămână în case” duminică după ce oamenii din toată insula au început să blocheze drumurile încercând să se apropie de vulcan.

 

Oamenilor din zonele în care cădea cenușă vulcanică li s-a spus, de asemenea, să rămână în interior cu ușile și ferestrele închise.

 

Ministrul spaniol al Turismului: „Insula este deschisă”


Ministrul spaniol al Turismului a fost criticat după ce a spus unui post de radio local că erupția a fost o oportunitate de a atrage vizitatori pe insulă.

„Insula este deschisă”, a declarat Reyes Maroto pentru radioul Canal Sur, numind spray-urile de lavă „un spectacol minunat”.

„Nu există restricții pentru a merge pe insulă ... dimpotrivă, transmitem informațiile, astfel încât turiștii să le știe pot călători pe insulă și se pot bucura de ceva neobișnuit, o pot vedea singuri”, a precizat ministrul Turismului.

Aproximativ 360 de turiști au fost evacuați dintr-o stațiune din La Palma în urma erupției și au fost duși pe insula din apropiere Tenerife cu barca luni, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului de feribot Fred Olsen.

Alți 180 de vizitatori se confruntau cu aceeași perspectivă. Între timp, compania aeriană locală Binter a anulat patru zboruri către și dinspre insula vecină La Gomera.

 

„Sute de oameni pierd tot ce au”

 

Garcia Egea, secretar general al Partidului Popular din opoziție, a postat un articol pe Twitter citând ministrul și a întrebat: „Poate cineva să confirme ce ministrul a spus, în timp ce sute de oameni pierd tot ce au?”

Premierul spaniol Pedro Sanchez a sosit duminică pe insulă pentru a-l întâlni pe Torres pentru a depune eforturi de salvare în străinătate.

El a lăudat oamenii de știință pentru monitorizarea erupției, spunând că munca lor este „fundamentală” în evitarea victimelor și a promis că guvernul său va ajuta localnicii să-și refacă viața.

 

Fluxurile de lavă ar putea dura săptămâni sau chiar luni

 

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 a fost înregistrat înainte de erupție, care a avut loc în Cabeza de Vaca pe versantul vestic al creastei care coboară spre coastă.

La Palma fusese în alertă maximă după ce s-au raportat peste 22.000 de cutremure în decurs de o săptămână.

Cumbre Vieja face parte dintr-un lanț de vulcani care a avut ultima erupție majoră în 1971 și este una dintre cele mai active regiuni vulcanice din Canare. Se află în sudul La Palma, unde găzduiesc aproximativ 80.000 de oameni.

Itahiza Dominguez, șefa seismologiei institutului de geologie din Spania, a declarat pentru Canary Islands Television că, deși era prea devreme pentru a spune cât de mult va dura erupția, erupțiile anterioare au durat săptămâni sau chiar luni.

Oamenii de știință au spus că fluxurile de lavă ar putea dura pentru aceeași perioadă de timp, dar că pericolul imediat pentru localnici pare să se fi încheiat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel